Nye muligheder for at se HDTV på computeren

MediaWatch

En af mulighederne for den nye teknologi kommer fra de to virksomheder Ravisent Technologies og Conexant Systems. De to virksomheder har netop indledt et samarbejde om at udvikle HDTV løsninger. Ravisent leverer den software som kan dekode og vise HDTV signaler i MPEG-2 format og Conexant leverer den chip, der skal konvertere videosignalerne til en streaming format og sende det til systemets PCI bus.

Disse løsninger giver en billedopløsning som svarer til den man får på et tv-apparat, men til en brøkdel af prisen, og det giver en række interaktive muligheder så som at køre og vise video og data signaler i overensstemmelse med ATVEF standarden som almindelige tv platforme ikke understøtter.

Der stilles dog høje systemkrav til de pc'ere, som skal kunne udnytte mulighederne for HDTV på computere. Man skal bruge mindst en 500-MHz Pentium III system og et af de mange grafikacceleratorkort. Ravisent har udviklet CineMaster HDTV til at køre på et ATI Technologies Rage 128 kort, og man regner med snart at være kompatible med andre kort. Virksomheden forventer, at pc leverandørerne med tiden vil konfigurere hele systemer med de nødvendige kort, skærme og Windows software, og at individuelle grafikkort vil kunne købes som pakker sammen med software.

Den HDTV som de store broad-castingnetværk nu udsender er tilpasset til tv-skærme med opløsninger på enten 1280 x 720 pixels eller 1920 x 1080 pixels. For at få det bedste skærmbillede med HDTV, skal man bruge et af de forholdsvis dyre pc skærme, som kan behandle både den høje opløsning og 16-9 formatet (der er antallet af horinsontale vs. vertikale pixels). Almindelige pc skærme (specielt 20-tommers skærme og større modeller) giver stadigvæk et godt HDTV billede, men skærmbilledet vil være beskåret til det smallere "letterbox" format.

For at kunne modtage et HDTV format, skal man have et skærmkort dertil. Kortene forventes at komme i udbud fra nogle af de grafikkort producenter, der i dag sælger analoge TV kort, så som ATI Technologies, Matrox Graphics og 3dfx Interactive.

Et af de andre store udbydere af videokort er Hauppauge Digital. Ifølge Hauppauge, er det ikke den mest optimale løsning af købe et af de dyre high-definition Tv. Hauppauge har netop sendt deres digital-tv modtagerkort på markedet i USA ved navn WinTV-D. Dette WinTV-D tunerkort gør det muligt at modtage alle tv udsendelser, både digital og analog tv, såvel som højhastigheds dataforsendelser. Hauppauge's WinTV-D anvender en lavere opløsning og non-HDTV digital hastighed ved hjælp af den nye Conexant chip. Hauppauge planlægger en HDTV version af kortet, som de vil kalde WinTV-HD.

Hauppauge's WinTV-D tuner fungerer på den måde, at tuneren har to coaxial antennestik, hvor den ene er for kabel-tv og den anden er for en digital TV antenne. Med WinTV-D kan man modtage alle kabelkanaler bortset fra pay-per-view. WinTV-D kortet stiller ikke i sig selv nogen krav til hukommelse, man skal blot have et system med mindst 90MHz eller hurtigere Intel Pentium processor, et lydkort, en VGA skærm og et VGA kort, en kabel-tv forbindelse og en digital tv-antenne.

Herefter vil det være muligt at se tv, uden at CPU'en er involveret i processen. Man kan formindske vinduet således at f.eks. kan tjekke sine e-mails mens man ser tv, eller man kan forstørre billedet til fuld skærmstørrelse.

Hardware leverandørerne bliver nødt til at beslutte, om man vil lægge beslag på pc'erens cpu med HDTV softwaren eller udlede denne funktion til en dedikeret chip. Software muligheden vil begrænse HDTV anvendeligheden til kun at kunne anvendes på de mest kraftige pc'ere. På den anden side vil software metoden være en del billigere.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også