MediaWatch

TV-selskaber i oprør over ny digital teknologi

Foreningen skal søge at finde en løsning overfor de to selskaber, TiVo og Replay TV, der producerer de digitale videobåndoptagere, som minder om ordinære videobåndoptagere, men som anvender computerteknologi i stedet for videobånd og derved er i stand til at kunne optage op til 30 timers TV ad gangen.

De nye digitale båndoptagere er i stand til at holde pause og genstarte midt i direkte udsendelser, skabe seerens egen favoritmenu samt at hurtigspole gennem reklamer - alle sammen egenskaber som har bragt den kommercielle reklame-baserede TV-verden i oprør. De billigste modeller koster omkring 3.500 kr. og forventes ikke indledningsvist at ville opnå en voldsom markeds-penetration, men analyseinstituttet Forester Research estimerer dog 14 millioner enheder på markedet i år 2004.

De store TV-selskaber er især bekymret for at TiVo og Replay TV kan indsætte deres egne reklamer i stedet for de pågældende TV-kanalers, og de støtter sig endvidere til Forester Research, som vurderer at de nye videobåndoptagere vil halvere forbruget af reklame-TV indenfor de næste 10 år.

En række af de samme TV-selskaber, som nu truer med at sagsøge producenterne, har ligeledes investeret i den nye teknologi. Det gælder bl.a. CBS, Disney og Discovery, som trods ejerskab fastholder at have copyright på egne udsendelser selv om de optages med den nye teknologi. Modsat har NBC og Viacom, som også er medejere af TiVo, erklæret at de ikke agter at tilslutte sig den nye forening. Tilbage i juni, da NBC investerede et større millionbeløb i netop TiVo, udtalte man at TiVo repræsenterer en teknologi, som på en enestående måde vil være i stand til at levere målrettede reklamebudskaber. TiVo har i øvrigt også netop annonceret en alliance med America Online om at udvikle interaktivt indhold til America Online's TV-tjeneste, AOL TV.

Det er ikke på kort sigt at de store TV-selskaber frygter den digitale trussel, for på trods af faldende seertal i konkurrencen med satellit- og kabel-TV universet, har de amerikanske networks stadig ikke de store vanskeligheder med at sælge deres reklametid. Omsætningen for de fire store networks øges således stort set med 10% om året, og indenfor det seneste år er det især annoncører indenfor finans, detail og medicin, som har udvist et øget reklameforbrug. De faldende seertal for de fire networks betyder dog, at satellit- og kabel-TV kanalerne vinder stadig nye markedsandele og omsætning, og stigningen i reklamesalget på dette marked ventes således at stige med over 20%.

I TV-sæsonen 1998/99 blev kampen om de højeste seertal et tæt opgør mellem CBS og NBC. CBS opnåede de bedste seertal målt på alle aldersgruppe, hvorimod NBC løb af med sejren i aldersgruppen 18-49 år, som følges med særlig interesse da reklamekøberne er specielt fokuserede på denne yngre målgruppe.

Mere fra MediaWatch

Rørbye Rønn afliver spekulation om store biograffilm på DRTV

Maria Rørbye Rønn glæder sig over, at politikerne letter på detailstyringen af public service-stationen og giver DR en større fleksibilitet til at kunne omstille sig digitalt. Men hun afviser, det vil ændre i konkurrencesituationen i forhold til private medier.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs