MediaWatch

Små radio- og tv-stationer risikerer større ophavsretsudgifter

De lokale radio- og tv-stationers betalinger til ophavsretsorganisationerne KODA og Gramex hænger direkte sammen med sendeområdets størrelse. Derfor vil Tove Videbæk (KRF) ikke gå med til at hæve loftet for fælles kommunale radio- og tv-nævn med 50 procent til 300.00 indbyggere, medmindre de små ikke-kommercielle stationer sikres mod øgede udgifter. De kommercielle lokalradioer og tv-stationer er de eneste, som vil nyde godt af dette, fordi de kan forøge deres reklameindtægter væsentligt, mens de ikke-kommercielle pålægges større udgifter, sagde Tove Videbæk under 1. behandlingen torsdag 6. maj 1999 af kulturministerens lovforslag. Hun mener, at det i forvejen er urimeligt, at stationer, der sender til smalle målgrupper, skal betale til KODA og Gramex med hele indbyggertallet som grundlag. Således skal en iransk station i Århus med måske 500 farsitalende lyttere svare afgift svarende til 240.00 indbyggere. Carsten Hansen (S) replicerede, at KODA og Gramex har oplyst, at en lang række store og mellemstore stationer skulle af med langt mere, hvis de skulle betale for det faktiske antal lyttere eller seere, mens de små etniske eller ikke-kommercielle stationer ville få en lempelse. - Det er overraskende for mig, så det er måske et område, vi på et eller andet tidspunkt skal se på, sagde den socialdemokratiske ordfører. Jens Rohde (V) opfordrede til at omlægge afgiftssystemet, så stationerne betaler efter det reelle lyttertal og ikke som om folk havde otte ører og kunne høre et hav af stationer på én gang.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Udsigt til et smalt medieforlig, en ny fiktionsstrategi fra DR, friske tal fra Jysk Fynske Medier og Information, et vaklende flertal for kulturmoms, Heartbeats mister sin direktør, og en statslig styrelse beskyldes for ulovlig deling af artikler. Få et overblik over Mediedanmark med ugens briefing.

Overblik: Sådan er medieaftalerne landet siden 2000

Hvert andet medieforlig siden 2000 har – i grove træk – haft bred politisk opbakning, mens den anden halvdel af forligene er indgået med smalt flertal. Her får du overblik over, hvordan de seneste årtiers forlig er landet.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs