CeBIT 99

MediaWatch

Cebit er præget af mange store stande med kendte firmaer som f.eks. Philips. I disse paladser er der luft og god plads til produkter og de dusinvis af sælgere, som sværmer rundt på jagt efter den næste potentielle kunde. Det har nok sin charme og sin mening, men ofte er det mere interessant at se på de mange små og mellemstore stande. Det er her de kommende stjerner findes. Som f.eks. Avid for ca. 10 år siden. Efter en uendelig lang rejse gennem de fleste af de 28 haller i Hannover kan der ses følgende trends.

Museplage

Vi starter dansk med firmaet Mermaid Computer. Deres stand indeholdt to produkter. Den flade skærm på aluminium foden og den nye FreePen. Og standen var stoppet af folk hver gang jeg kom forbi. På trods af problemer med produktet og softwaren var interessen enorm for denne musekiller.

Et andet alternativ til musesmerterne præsenteredes på en noget mindre stand midt blandt en mængde andre Taiwan-firmaer af Celtrix Co. Ltd. Det er en TrackBar, der dels fås som indbygget i bærbare computere eller som stand alone produkt. Det er to ruller hvoraf den ene er monteret udenpå den anden og derfor kan forskydes i rullens tværakse. Systemet er ganske præcist og hurtigt at arbejde med. Ergonomien skal jeg ikke udtale mig om.

Samme firma viste også en lille printplade til at skyde ind over forbindelserne til en harddisk. Med denne "Disk Sentry" imellem bliver det umuligt at formatere sin harddisk eller lave om på bootsektorerne. Ak ja, hvem har ikke på et eller andet tidspunkt ønsket sig en sådan når der for alvor er gået ged i Pc'eren.

Alt i en

Et andet Taiwanfirma er Voconix Technonology. De viste bl.a. en telefon voice dialer, som samtidig fungerede som telefonsvarer. Apparatet kunne på en talt kommando ringe op til et nummer. Kapaciteten var ca. 96 navne og numre. En praktisk ting til bilen.

Denne tendens til at bygge flere produkter sammen til et var der mange eksempler på. Her er et som også handler om en telefon. Det er Singapore firmaet GES som har bygget en Intelligent Phone- en telefon - ud med en 8" LCD-skærm og et modem, tastatur, DRAM og en RISC processor. Resultatet er en enhed som kan telefonere, svare, sende fax, e-maile, browse på Internettet, tekstbehandling med bl.a. stavekontrol og spillemaskine.

Mange steder blev der i øvrigt vist telefoner som kunne bruges sammen med/som modems så man kunne telefonere og være på Internettet samtidig. Det skal der normalt en ISDN-forbindelse til at klare, men det var på en almindelig et-tråds forbindelse.

Men det er ikke bare små firmaer som finder på at kombinere produkter. Microsofts Windows CE har åbnet for en række nye produkter. Blandt disse er en række små håndholdte PC'ere. Sharp HC-4600G er en blandt mange. Den udmærker sig ved at være forsynet med opkoblingsmulighed til Internettet og sågar et kamera til billedkommunikation og et væld af finans og kontorprogrammer.

TV og Internet

På Cebit var der en ca. 3000 kvm stor særudstilling med firmaer, som udelukkende havde deres levevej i forbindelse med nettet. Det var i umiddelbar nærhed af denne udstilling jeg faldt over et par produkter som er typisk for den nye bølge af hard- og software som skal få tv og Internet til at smelte sammen. Jeg tvivler på at det nogensinde vil få mening, men alligevel:

I en settopbox præsenterede GES fra Singapore "Tvsurf" som er en box, der kan vise Internettets webbrugerflade på et tv. Det hele hentes ind via et modem og firmaet har så udviklet en passende fjernbetjening samt et ekstra keyboard.

Hvis web'en er den store interesse har samme firma bygget videre på tastaturet og forsynet det med en forbindelse til en LCD-skærm der med 600x800 viser Internettets lyksaligheder. WebView hedder enheden og koster knap 700$.

Jeg tror mere på de efterhånden mange løsninger, som går den modsatte vej. Nemlig at vise tv på computerne, f.eks. mens man surfer. Og disse kort blev der vist rigtigt mange af i år. Jeg så på et par af dem, som før har vist sig som gode løsninger, men som er kommet i nye forbedrede udgaver og et par af de nye.

TV-kortene

Et velrenommeret firma i tv til pc-brug er Hauppauge! Og deres WinTV serie. Der er nu fire kort i serien, som alle tilbyder tv på pc i valgfri størrelse med teletext, de kan grabbe video såvel som tv-signalerne og gemme dem i avi-formatet. Alle modeller har fjernbetjening. Den største af modellerne har desuden kamera med.

En af de nye er LifeView fra Animation Techonologies Inc. Her er også fem modeller som bl.a. udmærker sig ved alle at have kamera og mange spændende softwarepakker. Det er dog kun de to topmodeller som kan vise tv. Priserne er meget attraktive. Topmodellen koster bare 169 DM.

Begge firmaer har langt flere kort end de her omtalte, men fælles for dem alle er, at de tror på computeren til at vise tv og ikke omvendt. Derfor har begge firmaer og f.eks. AverMedia også fremstillet en række andre kort, som kombinerer pc'en med andre elektroniske apparater f.eks. telefonen.

Lyd

Ud over at der ser ud til at komme en række nye sourround lydsystemer på pc-bordene var det først og fremmest de transportable MP3 playere som fik interesse fra de besøgende. Syd Korea firmaet SAEHAN har sendt den såkaldte "mp man" ud på markedet. Det første skud på en kvartet af mp man's er modellen MP-F20 der lige som de øvrige henter råmaterialet i pclagerets gemmer. Hvordan det så er havnet der er en anden sag! Filerne - og det behøver ikke kun være MP3 men også grafiske filer etc. - gemmes i en flash memory på 32 Mbyte.

Pontis Electronic i Tyskland var et andet firma, som viste en MP3 player. De kalder deres model for mplayer3.

Nul ledninger

En anden kombination stod Option International for. Deres produkt FirstFone er en lille radiosender, som virker som radiostyret modem og DSM-telefon på samme tid. Hele herligheden består af et halvandet gange stort PCMCIA-kort lige til at proppe i den bærbare computer og fluks er man i stand til at tale i mobiltelefon på GSM 900 nettet og overføre data trådløst med 9600 bps.

Nul kroner for telefonsamtaler uanset, hvor i verden du skal ringe hen. Lyder det tillokkende. Så prøv MediaRing Talk 99 som tilbyder en software, der er i stand til at gøre telefonsamtaler mulige over telefonnettet men ved brug af IP-adresser. Softwaren er gratis og kan downloades via Internettet på www.mediaring.com/cebit.

Fladt og småt

LCD displays med og uden fingertuch bliver rigtigt billige i nær fremtid. Priser omkring 10.000 for en 18" LCD-skærm så jeg utallige steder hos de fjernøstlige eksportører. Og så med en vendbar skærm så man også kan bruge den til desktop publishing formål.

Et andet sikkert hit i de kommende måneder er et meget stort udbud af Windows CE drevne Palm-size Pcere. GSM software og modem er i den forbindelse også helt aktuelt og realiserbart. Internetforbindelse er tilsyneladende et must.Nye videoværktøjer

Cebit99 bød på mange videoredigerings nyheder. Det er specielt Mpeg2 og DV-mulighederne, der byder på forskellige trends. Først og fremmest er der softwareløsningerne. Dem er der flest af, specielt hvis man ser på de mange, som tilbyder en hybridløsning, der både består af en software- og hardwareløsning. Og endelig er der nogle få, som tilbyder en stand-alone boks, som klarer redigeringsteknikken.

Casablanca

Casablanca er blevet et meget populært redigeringsværktøj i Danmark. Mange skoler og institutioner, men også private har kastet sig over den relativt billige løsning. Set med traditionelle broadcast-redigeringsøjne er Casablance-modellen meget utraditionel. Men den løser opgaverne på en ofte uproblematisk facon. Det tiltaler mange.

Nu kommer opfølgningen i form af tre nye modeller i Casablanca II serien. De to af modellerne blev præsenteret i Hannover, mens den sidste model - en broadcastversion - endnu må vente med sin debut.

Casablanca 2 Avio er en model beregnet til redigering af analogt materiale med Y/C-markedet som det primære. Men der fås en DV-option. Video og lyd omformes til Mpeg2 og redigeres i to videostrømme, altså realtime effekter. Til personlig tilpasning af systemparametre, effekter og lignende er der nu kommet et smartcard med 4-32 Mbyte kapacitet til afløsning af 3,5" diskens 1,4 Mbyte.

Casablanca 2 Kron er beregnet til det digitale marked. Den bearbejder både analoge Y/C signaler og IEEE1394 (i-linc/DV/Firewire). Internet kan man vælge om den skal arbejde med DV eller den pladsbesparende Mpeg2 komprimering. Der er mulighed for at arbejde med to skærme og med SCSI-harddiske.

Et alternativ

Et alternativ til Fast, som har en meget dominerende rolle på prosumermarkedet, er Canopus DV Rex M1. Det er en digital ind- og udgangsstation med både DV og analoge muligheder, samt en mulighed for at bruge redigeringssoftwarene Premiere, MediaStudie eller pakkens egen software der udmærker sig ved sin hurtighed. Den er 14 gange så hurtig som Fast!

Endnu et alternativ er DV Studio 1394 der arbejder på Apple Power Mac og de nye G3. Hardwaren ligner i betænkelig grad Fast's. Samme kort og samme break-out box, men systemleverandøren kalder sig Octopos Systems. Med denne løsning får man både firewire og analog ind og ud helt op til YUV-component videosignaler. Der fås også en DV Edit 1394, som er uden breakoutboks. Og som et redigeringssoftware til de nye G3 maskiner som i forvejen har Firewire ind og ud. Priserne er gunstige i forhold til Fast og det er Premiere softwaren samt andre softwarestumper som leveres med.

Er det softwaren som man gerne vil prøve en anden af er alternativet måske den meget brugervenlige VideoWave II, som kun koster en brøkdel af Premieren. Denne software har ligesom Casablanca en helt anden måde end de traditionelle timeline systemer at præsentere sin brugeroverflade på. Men der mangler ingen features ligesom softwaren kan arbejde sammen med næsten alle grabberkort til både DV og analog video.

MPEG2

Er ens behov, at man f.eks. i forbindelse med CD eller DVD-produktioner skal arbejde med Mpeg2 komprimerede filer har miroVIDEO DC1000 måske interesse. Hardwaren består af et grabberkort som laver analoge (optionel også DV) om til Mpeg2. Da der samtidig er tale om to videostrømme er der realtime effekter i 2D og hurtigt renderbare 3D effekter mulige med udstyret. Ud over kortet er der en breakoutboks med til analogt videoudstyr (Y/C eller composite). Der er meget software med bl.a. det professionelle title program Pinnacle TitleDeko og Adobe Premiere 5.2 RT.

Vitec Multimedia viste deres bud på en DVD-løsning. MCM er en komplet pakke med alt fra grabberkort som kan tage analog video, Mpeg1 eller AVI-filer og lave dem om til Mpeg2. Der kan redigeres præcist på frames, mens selve fremstillingen af multimediepræsentationen kan foregå i Scala MM200 som følger med. Systemet er ikke beregnet til fuldskærms videobearbejdning, men det kan flere af Vitec's andre produkter f.eks. den helt nye MPEGProfiler. I den anden ende af prisskalaen tilbydes en softwareløsning som kun forudsætter, at man selv har en eller anden form for grabberkort, der kan lave AVI-filer. Prisen er så kun 250 $.

Fast

Fast første sig frem med sloganet "One Step Ahead". Og det passer meget godt. Fast er nu over børnesygdommene i de første generationer af softwaren, så man f.eks. i redigeringsudstyret 601 har lavet et meget professionelt arbejdsredskab til at bearbejde Mpeg2 filer.

Foreløbig må man nøjes med at bearbejde analoge signaler, men der kommer både analog YUV og digital DV-formater senere i år. Den nye breakoutboks har fire stereo lydspor ind og ud. Softwaren virker meget gennemtænkt og professionel med fine værktøjer også for lydredigering.

Brugerinterfacet er totalt fleksibelt modsat de øvrige produkter, der omtales i denne artikel. Alt kan sættes op, som man selv ønsker det. Vil man arbejde som på en SONY ES3 kan man gøre det, eller er man mere til AVID så kan softwarens brugeroverflade også tillempes det udseende.

DV Masteren fås nu med den helt nye softwareversion af Speed Razor 4.7 som bl.a. giver mulighed for at bruge flere processorer til rendering, realtime preview af alle funktioner (incl. lyden), kortere renderingstider og batch uploading til harddiskene via i-LINK.

Endelig viste Fast et helt nyt AV Master 2000 koncept, som får dette meget prisbillige produkt til at rykke op i den virkelige mesterklasse. Den software fungerer på alle Microsofts platforme ligesom man ikke behøver at frygte 2Gbyte harddisk-problemet. Nu kan der læses til harddiskene så længe man orker og har plads til. Softwaren er den seneste fulde version af Ulead Systems Media Studio Pro, samt 3D title generatoren, samt multimediesoftwaren Mediator 5.

Nye veje

Mens Premiere, Ulead Medie Studio og Speed Razor har været næsten enerådende på redigeringssoftware området for Pcerne er der nu kommet et par konkurrenter op. De tre produkter er bygget over samme grundstamme og har næsten alle samme funktionalitet afhængig af den hardwareplatform de kører på. Men nu tror jeg de får alvorlig konkurrence.

MediaMania 2.2 hedder det nye dyr i åbenbaringen. Det er AIST i Tyskland som står bag det nye innovative produkt, som anvender en helt ny måde at beregne billederne på, når det skal gennemføre sine ufatteligt fleksible effekter. Der er tale om et redigerings og kompositingværktøj i absolut særklasse. Det er uhyre hurtigt både at arbejde med, samt øjeblikkelig feedback på skærmen. Opbygningen af softwaren er lavet så arbejdet med renderingen kan deles ud på al den computerkraft man kan stille til rådighed - selvfølgelig helt automatisk.

Softwaren fås i syv versioner, som kan arbejde med flere og flere features samt i opløsninger helt nede fra 320x240 til 2000x2000. Alle effekter, hastigheder og bevægelser er dynamiske. Det samme gælder alle masker og keyings.Showtime Cebit99

Udstillerrekord på elektronikmessen i Hannover

Tyskland er køernes Mekka. Ikke et ord om landbrug i den forbindelse. Det er de mange slags køer der opstår når årets vanvidsteknologimesse Cebit gennemføres. Hele Nord- og Midttyskland er berørt af arrangementet i Hannover. Og så er det de opstår, køerne på Hotelpladser, på motorvejene, i togene, i U-bahn, på parkeringspladser, ved indgangene og omkring standene i de 28 haller.

For nogle få år siden blev konsumer elektronikken henvist til sin egen messe. Men det har ikke hjulpet meget. Der er bygget nye haller, men antallet af udstillere er også vokset. I år var det omkring 7500 foretagender der forsøgte sig som udstillere fordelt på i alt 387.098 kvm.

Cebit er elektronikkens udstillingsvindue nummer et. Og fra alle dele af verden strømmer fabrikanterne til. Ofte udstiller de i store klynger, hvor Østen og USA dominerer. Men der er også Skandinavisk repræsentation. Alene fra Danmark var der 32 firmaer tilmeldt. Og som overalt er der også kø for at komme til at udstille.

Så vi uskyldige nysgerrige blander os gerne med købelystne forhandlere. Vi finder os både i køerne og i halvkold udstillingskaffe til en pris af 9 DM. Men så er den også selvhentet i papbæger og indtages stående. For det er showtime for de omkring 600.000 besøgende på Cebit99.

Cebit speciel

Ind i mellem den million eller mere produkter, som præsenteres på Cebit99 er der ting som springer en i øjet opg som derfor kræver en snak med standpersonalet.

Viewtop

Andy Chang fra Taiwan-firmaet Britek Electronics var tydeligt stolt på sin relativt lille stand. En anden dansk journalist fra et af computerbladene var i gang med sit kamera. Han havde også spottet den lille stand. Det, som fangede øjet, var detaljerne i et skærmbillede med en hidtil uset gengivelse af grafik.

Viewtop 3D familien af kort er stor og det skal her ikke handle om de mange muligheder, men mere om det ene kort, som brillerede på sin lille piedestal. Detaljen var det, som først betog mig. I de spil som følger med, er det muligt f.eks. at se en ridse i kalken, når man går tæt på objekterne. Det er næsten ubeskriveligt. Detaljerne er flere end man normalt ville lægge mærke til i den reelle verden.

Det næsten som betog var hurtigheden. På trods af den enorme mængde detaljer var gengivelsen, reaktionstiden, klarheden og specialeffekterne uovertrufne i topmodellens gengivelse. Mulighederne i detaljerne er så store, at kortleverandøren må levere spil med som kan udnytte de store muligheder. Der er langt til det klodsede Doom.

Topmodellen for tiden hedder Titan PRO. Det har 32 bits farve-nøjagtighed i 1920x1440 opløsning. Samtidig er kortet velegnet til video og Internet relaterede videoopgaver der f.eks. kan støtte sig på DVD formatet eller de mere grafisk orienterede formater. Det understøtter også LCD-skærme og andre flat-orienterede gengivelser.

Kortet er ude i juni, lover Andy Chang og fortæller om de vanskeligheder firmaet er løbet ind i. Det gælder korruption omkring at skaffe de nyeste chips, vanskeligheder med konkurrenterne, der prøver at blokere for forhandlertilgang og vanskeligheder med computerpressen i Østen, som ifølge Chang skal smøres godt før de vil gennemføre tests, hvor Briteks kort kommer op mod de store etableredes kort.

Som det måske fremgår står jeg forrest i køen, når en dansk distributør kan tilbyde Viewtop-produkterne.

On the road

Mine mange års erfaring med nonlineær redigering har lært mig, at det er vigtigt med en fornuftig mulighed for backup og endnu bedre flytbare lagermedier. Man er næsten aldrig færdig til den bookede tid, kunden ønsker rettelser eller man har fået nye vigtige indfald. Det hele medføre at man må genoptage produktionen.

Nu er der mulighed for billigt og meget handy at medbringe flytbare medier som både har kapacitet og overførselshastigheder - og en pris - som dur til videoredigering. Firmaet Castlewood, som har britisk hovedsæde i Europa, viste fire hadddiskløsninger som alle brugte løse diske på 2,2 Gbyte. Med overførselshastigheder på 12,2 Mbyte og en burst på 20 Mbyte er de hurtige nok til videooverførsel. Prisen er mindre end 500 DM for moderenheden og mindre end 80 DM for de 2,2 Gbyte løse harddiske.

Disksystemet fås både til EIDE og ultra SCSI i ekstern- og interne modeller. I 3. Kvartal i år kommer der desuden diske beregnet til overførsel via Firewire.

Stick

Hos SONY handlede det meget om de små nyheder. For det var en verden af lilleput-apparater som blev præsenteret. Og specielt Memory Stick'en stod i centrum for en lang række produkter fra video over elektroniske fastbilledkameraer til MP3 afspillere og de små minicomputere.

Det er SONYs udviklingscenter VAIO som står for udviklingen af de mange nye produkter. Endnu har man kun 16 Mbyte sticks, men senere i år kommer der både 64 og 128. Senere følger 256 Mbyte. Alle produkter er bygget op omkring VAIO laptopcomputeren, som både kan arbejde med billedbehandling af digitale fotos og af video, f.eks. videoredigering af Mpeg filer.

Udviklingsfolkene har indtil nu koncenteret deres kræfter om at lave et system, som kan løse problemerne med ulovlige kopier af de digitale informationer. Det mener de nu at have løst, således at man fleksibelt kan flytte sine data, men ikke kopiere dem. Det er specielt problemerne med MP3 man refererer til.

SONY har igen udviklet deres egen komprimeringsstandard, som de kalder ATRAC3. Komprimeringen er den dobbelte af den som foregår i Minidisk sammenhænge. Det giver en kapacitet på godt en times musik på en 64 Mbyte Memory Stick.

På Cebit viste man to nye produkter i serien. Et display, som kan gengive billederne så de fremtræder plastiske som tryk ville gøre det og en digital foto printer. Der er ingen ledninger mellem de forskellige enheder. Al informationsudveksling foregår via flytning af sticks.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også