MediaWatch

IBC 98-messen i Amsterdam - Åbenhed og samarbejde

Alle taler om at åbenhed og samarbejde skal sikre branchens overlevelse, men under overfladen lurer frygten for, at enigheden vil blive opnået med den laveste fællesnævner og dermed give til de teknisk set ringeste løsninger. IBC-rapport af T. Uffe Johansen for AVM og MediaWatch.

Ikke siden den store videoformat krig har der været talt så meget om VHS som på dette års International Broadcast Convention (IBC) i Amsterdam. Ikke fordi branchen forventer, at dette system skulle have en stor fremtid foran sig eller fordi man mener, at det kvalitetsmæssigt skulle være værd at efterligne, men fordi branchens nuværende situation på mange områder minder om den periode, hvor der skulle opnås enighed om en platform, der kunne gøre videoafspillere til hver mands eje.

Mens de seneste år har været præget af satsninger på egne ikke-kompatible systemer, var dette års europæiske broadcastmesse domineret af budskaber om åbenhed og samarbejde. Tidligere års drøm baseret på ideen om at "the winner takes all" er blevet afløst af en erkendelse af, at uden samarbejde og enighed risikerer alle at tabe.

Stort!

Branchen rummer stadig storaktører, der insisterer på, at de i årevis har inviteret til samarbejde. Og hvis man accepterer, at en invitation til at lade konkurrenter benytte sine særheder - og dermed være tvunget til at kassere egne patenter / drømmen om den store gevinst - skulle kunne gøre det ud for en ærlig samarbejdsvilje, er det da også rigtigt. Men sådan er forretningslivet jo ikke skruet sammen. Ingen overlader jo frivilligt den store gevinst til konkurrenten.

Broadcastindustrien for lille

De udtalte ønsker om system-samarbejder på IBC er derfor heller ikke udtryk for en fundamental holdningsændring, men en erkendelse af, at broadcastindustrien alene ikke længere kan retfærdiggøre de enorme teknologiske udviklingsinvesteringer. Alle er enige om, at fremtiden for video - og dermed tv - på sigt er digital.

Tidshorisonten har været varierende baseret på tiltroen til, hvornår digitaliseringen ville slå igennem hos forbrugerne - og der har da sikkert også været producenter af tv-apparater, der havde set frem til, at forbrugerne først skulle lokkes ud i en flertrinsraket bestående af analoge16:9 apparater, efterfulgt af HDTV for til sidst af blive overtalt til at investere i det fulddigitale apparat. Men den drøm er der næppe mange, der fortsat nærer.

Udover det utopiske i at tro, at det ville være muligt at lokke forbrugerne ud i tre systemskift i løbet af 5-10 år, er udsigten til den forestående sammensmeltning med internettets computerverden det endelige søm i kisten. Og set på denne baggrund er der fornuft i branchens nye erklærede ønsker om åbenhed og samarbejde.

Sony i sæk og aske

I forbindelse med et show som IBC kan der selvfølgelig siges meget som sukkerglasur på det, en sådan messe drejer sig om: At få solgt noget udstyr. Men når et dominerende mærke som Sony lader sin præsident Miles Flint iklæde sig sæk og aske for til den inviterede verdenspresse at lave en Bill Clinton på sig selv ved åbent at erkende, at der sikkert er noget om snakken, hvis Sony gennem årene skulle have fået ry for at være selvoptagne, selvtilstrækkelige og arrogante, gør det unægtelig et vist indtryk, når de samtidig proklamerer, at alt dette hører fortiden til.

At man fremover er indstillet på åbenhed og samarbejde: - Prisaspektet er det altafgørende for alle vore fælles kunder og vi ønsker derfor partnerskab med andre producenter ud fra den betragtning, at ingen i det lange løb kan klare sig alene. MPEG er nøglen til en fremtid uden formatkrig. Hermed kan der skabes flere innovative og costeffective produkter og dermed sikres lavere produktionsomkostninger til glæde for hele branchen. Derfor forventer vi også i den nærmeste fremtid at kunne indgå en række strategiske alliancer med andre producenter, sagde Miles Flint.

Vil sikre åbne platforme

Et af de store samtaleemner på IBC var den netop proklamerede alliance mellem Tektronix og Avid, og derfor var der selvsagt stor opmærksomhed, da de i fællesskab indbød til pressekonference. Også her var det branchens overordnede spørgsmål, der var i fokus og i lyset af, at de hver især - på trods af tidligere tiders benhårde konkurrence - nu på fællesskabets alter har besluttet at ofre allerede dyrt betalt research for i stedet at koncentrere sig om at støtte hinanden med en fælles videreudvikling af de produkter, man mener vil have en chance for at blive markedsledende, er der en vis grund til at tro, at de nok også mener det alvorligt. Også her var nøgleordene udtalte ønsker om kommende alliancer og sammenslutninger ? og et erklæret tilsagn om at medvirke til at sikre åbne platforme.

Indhold og integrering

Hos Philips Digital Video Systems går man også ind for åbenhed på trods af, at man selv råder over et end-to-end system. Ifølge Philips er arkivering og dermed let adgang til versionering af det kunstneriske indhold den økonomiske nøgle til en fremtid med multikanaler, integrering af broadcast og internet og hele rækken af supplerende indtægtskilder inkluderet merchandising, der følger i kølvandet på det kunstneriske indhold. Philips er derfor også en verm fortaler for komprimering og helt i den seneste MPEG 4 version, der åbner nye perspektiver omkring videoløsninger til internettet.

Integreringen af broadcast og internet var nemlig et andet område, der optog sindene på IBC. Ikke blot i form af tekniske problemløsninger, men for første gang bekymrede hardware-siden sig seriøst om indholdet. Med en kombination af broadcast og internet er det nu blevet naturligt at se på, hvilket indhold, der egner sig bedst til de tilgængelige medier.

Generelt er der enighed om, at udviklingen indenfor kompression af de digitale signaler og den øgede hastighed, hvormed det vil være muligt at overføre disse signaler vil betyde, at streaming full screen video vil være en realitet langt tidligere end det blev antaget for blot et år siden. Derfor er det også pludselig blevet relevant at se på, om f.eks. nyhedsformidling også fremover skal være en naturlig del af tv-stationernes broadcast udbud eller om dette medie i fremtiden ikke skal satse mere på underholdning i høj teknisk kvalitet og overlade den hurtige nyhedsformidling til det teknisk mindre krævende internet.

Tårevædede disciple

Og når VHS-systemet på trods af alle disse tilkendegivelser om samarbejde og åbenhed så til stadighed dukkede op i mange kollegiale samtaler, skyldes det selvfølgelig den omstændighed, at netop dette system blev valgt fordi JVC - i modsætning til konkurrenterne - valgte at gøre det til en åben og frit tilgængelig platform. Hermed fik branchen et af de første beviser på den styrke, der ligger i enighed - og samtidig en belæring om, at selvom enigheden måske nok var til branchens bedste var netop VHS den kvalitetsmæssigt dårligste af de tilgængelige løsninger. Derfor var der i Amsterdam også mange af de gamle Lightworks- og Heavyworks-disciple, der kneb en tåre ved gravstederne for de første synlige ofre for den nye bølge af alliancer. Men måske er der ikke grund til den store fortvivlelse, for det kan jo tænkes, at det hele blot er store ord, der skal tilsløre, at der fortsat arbejdes med drømmen om at blive The Winner.

På IBC kunne det således konstateres, at Sony havde dekoreret sine hermetisk tillukkede Telecine suiter med sloganet "Ideas for an open world", og ved hjælp af dørvogtere sikrede, at ingen tog slogan'et for bogstaveligt...


Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Salg af Chapter, sparerunde hos Sjællandske, nyt fra magasinbranchen samt forhandlinger i produktionsbranchen er blandt de større sager, der rullede ind i ugens løb i Mediedanmark. Få et overblik med denne uges briefing.

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs