Hvor mange har en DAB-radio i lommen?

Om få år er der plads i det danske telenet til flere hundrede tv- og radiokanaler, og i det lys virker politikernes kærlighed til DAB besynderlig, skriver Gramex-direktør i debatindlæg.
af direktør John Kristensen, Gramex

For få år siden var tv/radio broadcasting den eneste teknologi, der kunne håndtere, at flere millioner brugere ser en udsendelse samtidig.

Men ikke længere. Næsten to millioner amerikanere så med, da Patriots tørnede sammen med Seahawks i søndags. Og det foregik ikke kun foran fladskærme og i tv-stuer, men også i mødelokaler, malls og metroer. Det største amerikanske teleselskab sørgede for, at deres kunder kunne se live transmission af Super Bowl på deres smartphones og tablets - uden afbrydelser. 

Og det er ikke kun over there, man har fundet ud af at anvende telenettet til at sende tv.  Også her i landet vil der om få år være plads i telenettet – både mobilt og fastnet - til flere hundrede tv og radiokanaler – også når to mio. danskere skal se VM i håndbold samtidig

Telenet hjemsted for medier

Nye tv-kanaler og formater vil fremover ikke længere opstå i det traditionelle broadcast-system, men fødes i telenettet. Det er nyt, at telenettet kan løfte den rolle. For bare fem år siden havde vi ikke de samme teknologier, som vi har i dag, hvor telenettet kan håndtere millioner af seere samtidig.

Nu har vi en situation, hvor vi i modsætning til med tv og radiofrekvenser, som er en ”begrænset” ressource, får så meget kapacitet i det kommende 4G og 5G net, at vi kan begynde at tænke i at lave broadcast til flere millioner seere og lyttere - uden at nettet går ned.

Herhjemme har Telia netop rullet de første tv-udsendelser ud til deres mobilkunder. Piece of cake for et dansk telenet og for de danske teleselskaber, der i dag tilbyder kunder op mod 300 Mbit/s – en hastighed, der ligger over regeringens samlede målsætning om 100 Mbit/s til alle danskere i 2020.

DAB satsning undrer

Netop i det lys synes det særligt besynderligt, at der stadig er politikere herhjemme, der mener at fremtidens radio er DAB (digital broadcast radio, red.) og at nettet er tæt på kollaps. Men hvorfor sidde i sofaen, når man kan sidde på cyklen og lytte til sit yndlingsradioprogram?

Det tager ikke mere end et kig på sine omgivelser, før man kan konstatere, at andelen af forbrugere, der går med en mobiltelefon i sin inderlomme og hører musik og radio, er væsentlig større end andelen, der har en DAB radio i inderlommen.

Selv tv-branchen, der har gjort alt for at fastholde seerne i sofaen med større skærme og med billeder i HD kvalitet, må erkende, at forbrugerne ikke går rundt med et 42 tommer tv i inderlommen. De vil have tv, når og hvor det passer dem.

Branche til politikere: Træk håndbremsen på DAB

Radio24syv skruer ned for musikken efter Gramex-strid

Podcastere fik Gramex-regning ved fejl 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også