Debat: Luk Nets og IBM før Se og Hør

It-virksomhederne, der er lækket ulovlige tip fra til, bør stå lige så meget til lukning som "hæleren", der har viderebragt oplysningerne, Se og Hør, skriver Bent Falbert.
Bent Falbert, journalist og forfatter

52 pct. af danskerne har fået "et værre syn" på Se og Hør som følge af bladets ulovlige udnyttelse af de oplysninger om kendte folks bankkonti, som en spion skaffede frem. Den meningsmåling har TV 2 betalt Megafon for at foretage.

Jeg synes, det mærkværdigste er, at de resterende 48 pct. af folket ikke har ændret syn på ugebladet.

Forvrøvlet redaktør

Fyens Stiftstidendes chefredaktør, Per Westergaard, falder i gruppen af de 52 pct. Hans syn på bladet er nu forværret så meget, at han i fredags formulerede en leder med overskriften ’Luk Se og Hør’. Den krigeriske redaktør på det fredelige Fyn synes ikke, det er nok, at elleve nuværende og tidligere medarbejdere på ugebladet har mistet deres stillinger og kan imødese straffesager. Næ, Aller-koncernen skal fjerne bladet fra landkortet "af hensyn til egen men også den øvrige presses troværdighed".     

Argumentet med den øvrige presse er noget vrøvl. I mine øjne bliver Fyens Stiftstidende hverken mere eller mindre troværdig ved, at Se og Hør lukkes.

Kilden til forbrydelsen

Det er forkasteligt og ulovligt, at chefredaktørerne Henrik Qvortrup og Kim Henningsen har bestukket en foreløbig navnløs, hemmelig agent til at udlevere en lang række kendissers bankkontobevægelser.

Men inden nogen drejer halsen om på Se og Hør, vil jeg foreslå, at man begynder med at lukke Nets og IBM! For det er hér, kilden til forbrydelsen befinder sig. Når ugebladet overhovedet har kunnet få de fortrolige oplysninger, skyldes det utilgivelig sjusk og mangel på sikkerhedssystemer i de to store foretagender, der administrerer danskernes betalinger med kort. Nets har hovedansvaret – men har uddelegeret det praktiske arbejde til IBM.

Nets’ behov for udvikling

Nets blev 24. marts 2014 købt af ATP plus kapitalfondene Advent International og Bain Capital for 17 milliarder kr. De to sidste er foretagender i stil med Goldman Sachs, hvis formål er at optimere og videresælge andre virksomheder til glæde for deres aktionærer. Nets’ bestyrelsesformand Peter Lybecker sagde dengang: ’Nets har brug for en ny ejer med den nødvendige ekspertise til at udvikle virksomheden.’  

Jeg er sikker på, han har ret. Ikke mindst er der skrigende behov for at udvikle nogle sikkerhedssystemer, som umuliggør, at et enkelt individ med fikse fingre kan taste sig til enhver danskers kontooversigter.

Nets betegner sig som ’et netværk, der muliggør, at det moderne samfund fungerer mere effektivt’! Jo tak, ugebladet blev unægtelig betjent effektivt. Situationen bliver ikke bedre af, at Nets har lov til at udlicitere de praktiske opgaver til IBM, der kalder sig ’landets førende virksomhed inden for informationsteknologiske produkter, løsninger og serviceydelser’.

Nervøse chefer

I både Nets og IBM sidder nogle chefer og dirrer med dårlige nerver, fordi de på det groveste har forsømt at beskytte danskernes økonomiske privatliv mod deres grådige medarbejders snagen og handel med oplysninger.

Men mit spørgsmål er altså: Skal hæleren straffes strengere end tyven? Det vil kollidere med dansk retstradition. I den almene retspleje er de to forbrydelser lige strafværdige.

Det vil derfor være uretfærdigt, hvis hæleren - Se og Hør - bliver lukket, uden at tyvens firmaer - Nets og IBM - bliver det.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også