MediaWatch

Falbert: Tv er jo svindel, Haagerup

Det havde klædt DR's nyhedsdirektør at bære ansvaret selv for TV Avisens demo-fadæse - i stedet for at gå i kødet på Larm Films iscenesættelse, skriver Bent Falbert i en kommentar.

 

Af Bent Falbert, kommentator, politisk kommentator og fhv. chefredaktør for Ekstra Bladet.


I de senere dages debat om TV-Avisens forveksling af virkelighed og teater er det gjort til noget opsigtsvækkende, at TV-Avisen overhovedet har kunnet bringe billeder fra en demonstration, der var iscenesat kunstigt af produktionsselskabet Larm Film til brug for et magasinprogram bestilt af DR.

Fejlen var, at nyhedsudsendelsen præsenterede demonstrationen som autentisk. For der var tale om, at Larm-folkene kørte vrede ofre for de krakkede pengeinstitutter EBH Bank og Sparekassen Himmerland hen til konfrontation med en bankdirektør.

Størst og pinligst
Nyhedsdirektør Ulrik Haagerup gav en undskyldning af den næsegruse art, som jeg kalder ’Amager Fælled rundt på knæene.’
DR havde begået den største og pinligste fejl i nyere tid, mener han. ’Jeg tror aldrig, jeg har oplevet noget så pinligt og forkasteligt’, tilføjer han. Derfor vil han gerne ’undskylde på hele DRs vegne’.

Jeg skal ikke modsige Ulriks taksering af dumheden, selv om hans nyhedsafdeling også var grundigt pinlig, da TVA med Ask Rostrup i spidsen 1. januar foregav at gætte indholdet af statsministerens tale, skønt journalisterne havde læst den flere timer inden. Pinligt selvsutteri,

Tungt fattende
Jeg vil heller ikke beskylde Haagerup for at lyve om demo-fadæsen, når han hævder, at TVAs mand på stedet ikke havde fantasi til at forestille sig, at der var tale om fiktion. Men at fatte dét fordrede ingen fantasi, for det er nu dokumenteret i et tv-klip, at reporter Anders Lindemann fra TVA stod en meter fra en instruktør, som netop forklarede, at demo’en var arrangeret.

Spørgsmålet er, om DR kan beskæftige så tungt fattende medarbejdere - endsige en nyhedsdirektør, der har så vanskeligt ved at bære sit ansvar? Bemærk Haagerups iver for at få fjernet hele det dokumentarprogram, som hans TV Avis misforstod en scene i. Den beslutning har han snakket generaldirektør Maria Rørby Rønn ind i ved at gøre det misliebigt overhovedet at arrangere scener i tv-dokumentar.

Ulrik mod verden
Jamen, herregud, Haagerup. Fjernsyn er jo svindel i den forstand, at det dårligt lader sig gøre at frembringe en tv-dokumentar uden at konstruere kunstige scener. Altså situationer, som alene arrangeres for programmets skyld. Det er der intet forkert i, hvis blot seerne får besked om det.

Ulrik Haagerup kan ikke ændre den måde, man laver tv-magasiner på i hele verden. Men han kunne passende personligt tage ansvaret for den eneste form for svindel, der er gået ud over seerne: Nemlig TV Avisens falske oplysning om, at bankdemonstrationen var sårede bankkunders spontane protest.

Det er sølle af ham at gøre hele statsfjernsynet ansvarligt for en bommert, der alene bærer hans navn. Ved at krybe under generaldirektørens skørter slører han i stedet ansvarets placering.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere