Rønn: Danske Medier i citat-selvsving

Uigennemtænkt at Danske Medier vil begrænse citatretten, skriver DR's generaldirektør Maria Rørbye Rønn i debatten. Det kan ende i selvmål for journalistikken.

Indlægget er skrevet af generaldirektør i DR, Maria Rørbye Rønn.

Jeg anerkender bestemt den udfordring, som dagbladene står overfor. Færre og færre læser aviser og betalingsvilligheden for nyheder på nettet er begrænset. Til gengæld mener jeg bestemt ikke, at løsningen er, at begrænse citatretten, sådan som brancheorganisationen Danske Medier har været ude at slå på tromme for i den seneste tid. Dette er en farlig automatreaktion på en faldende folkelig tilslutning. Ikke mindst fordi det kan resultere i unødige benspænd for vigtige fælles dagsordner. Og for mig at se, er forslaget fuldstændig ude af trit med en verden, hvor nyhederne lever et hurtigt liv på tværs af alle platforme.

Ritzau-paradokset
Paradoksalt nok er det de selvsamme dagblade, som i stor stil og hver eneste dag sender nyhedshistorier ud via Ritzau, netop med det ene formål, at få nyhederne ud at leve i andre medier – eller med andre ord ”at blive citeret”… Ja, hele Ritzaus forretningsmodel baserer sig jo netop på værdien i, at samme nyhed spredes til flere aktører, så det enkelte nyhedsmedie på den måde kan sætte en dagsorden med sin historie.

"Dovne Robert" indtog dagbladene
Og selvfølgelig skal medierne, og dermed også public service-mediernes websites, kunne bringe citathistorier. For vi skal ikke glemme, at det er almindelig praksis – og almindelig sund fornuft – at medierne citerer og følger op på hinandens historier og temaer. Det gælder begge veje og er en forudsætning for en levende samfundsdebat. Som f.eks. da DR-dokumentaren ”Pigen der ikke ville dø” for nylig blev omtalt i mere end 280 avisartikler og var med til at sætte gang i en debat om vores forhold til organdonation. Eller da DR2's historie om ”Dovne Robert” var godt stof og blev refereret i stort set samtlige aviser.

Selvmål i sigte
Danske Mediers udspil kan derfor, hvis det bliver virkelighed, i værste fald ende som et selvmål, der stækker mediernes mulighed for at sætte vigtige emner til debat. Det kan ingen være tjent med. Tværtimod mener jeg, at vi skal samarbejde om de vigtige dagsordner i stedet at lægge hinanden hindringer i vejen.

Som da DR København i samarbejde med Politiken for nylig satte fokus på unge indvandreres sociale udfordringer med en række velresearchede historier, der bidrog til at skabe opmærksomhed om problemerne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også