Debat: Når Silicon Valley viser tænder

Netgiganter som Wikipedia demonstrerede i sidste uge det nye sort inden for protestaktioner "Service Blackouts" - og Silicon Valleys politiske magt, skriver Christian Schade.

 

Indlægget er skrevet af Christian Schade, kontaktdirektør hos Peytz & Co.

 

Torsdag i sidste uge forsvandt en række store og væsentlige amerikanske websites samt en masse små og mellemstore ditto med vilje, herunder det engelske Wikipedia, Wordpress.org, Reddit og Craigslist m.fl. Google og Twitter forblev åbne, men markerede deres opbakning til aktionen. De blackout-ramte sites var væk i et døgn for at markere deres utilfredshed med to lovforsalg i USA under de to kryptiske akronymer SOPA og PIPA.

Smed 25 mio. besøgende ud
Wikipedia alene smed ca. 25 millioner unikke besøgende ud med badevandet og den samlede effekt er ukendt, men i hvert fald er den afledte PR-effekt så stor, at mainstream medier over hele verden tog emnet op, herunder i Danmark.

For at gøre en lang historie kort, så handler de to lovforslag i deres kerne om at beskytte ophavsret mod piratkopiering, men de midler, der tages i brug, ses af rigtigt mange som værende så overproportionerede, at det svarer til at slukke ildebrande med atombomber. Med den nye lov i hånden ville det teoretisk set være muligt at lukke websites på DNS-niveau blot ved at anfægte, at websitets redaktion eller en tilfældig bruger i en kommentar eller filupload har krænket tredjemands rettigheder. Alle websites i USA ville blive gjort fuldt retsligt ansvarlige for alt indhold, der postes af brugerne. 

Kommentarens endeligt
Føres denne argumentation ud i sin absurde konsekvens ville det betyde, at stort set alle sociale medier måtte lukke, samt at deres forretningsmodeller for evigt ville ligge i graven. Alle blogs, mediesites og virksomhedssites ville skulle slukke for kommentarfelterne (hvad mange danske webmedier rent faktisk allerede af andre årsager har valgt at gøre).

Tager man de snusfornuftige briller på, er der indlysende tale om galopperende lovsjusk af værste skuffe udført af politikere, der som så ofte før ikke kender til de fundamentale praktiske aspekter af netop de digitale medier, som de panisk forsøger at regulere.

Vil påvirke Danmark
Selv om amerikansk lovgivning ikke dækker Danmark, ville den påvirke danskernes hverdag betydeligt. En undersøgelse viste i sidste uge, at det nu kun er 10 pct. af alle danskere, der ikke på fast basis har adgang til internettet. Samme undersøgelse viste, at der blandt de 10 mest brugte sites i Danmark kun er ganske få danske af slagsen, og det er de USA-baserede søgemaskiner og sociale medier, der klart dominerer. En SOPA-lov ville derfor betyde, at en meget stor del af danskernes daglige brug af nettet ville blive påvirket.

Den seneste udvikling i sagen er, at afstemningen, som skulle have fundet sted tirsdag i indeværende uge, nu er udsat på ubestemt tid, efter at flere amerikanske kongresmedlemmer har fået kolde fødder og trukket deres støtte til forslaget tilbage. Det betyder dog ikke, at hele krigen er vundet, og branchen regner da også med, at nogle af de samme lovgivnings-elementer vil vende tilbage i ny indpakning på et senere tidspunkt.

Ny aktionsform
Når nu støvet har lagt sig og alting igen er glemt om et års tid, er der dog alligevel sket noget helt nyt, som slet ikke handler om SOPA. Det virkeligt interessante er her, at kimen er lagt til en ny aktionsform.

Service Blackouts er nu på linje med andre civile ulydigheds-kampmidler som sultestrejker og demonstrationer et fænomen, vi må påregne at se dukke op igen. Det er i dag et kampmiddel, der er forbeholdt digitale tjenester, som reelt er blevet en del af samfundets infrastruktur – uden at nogen politikere har besluttet, at de skal være det.

Silicon Valley viser tænder
Deres ikke ubetydelige magt er legitimeret gennem det faktum, at millioner af brugere lægger deres sociale liv og produktivitet i tjenesternes hænder. Som gryende lobby er Silicon Valley begyndt at vise tænder i forhold til Washington – hvem ved, måske bliver de en dag lige så stærke som National Rifle Association?

Det bliver spændende at se, hvilken lov de vil have stoppet næste gang – og om værktøjet vil finde vej til andre aktører på nettet som f.eks. netbanker, jobdatabaser eller e-mailudbydere.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også