MediaWatch

Grund revser tv-vejret

Tv-stationernes dækning af uvejr har taget overhånd og skubber til seernes frygt, mener Berlingskes chefredaktør Jens Grund i en kommentar.

Kommentaren er skrevet af Jens Grund, chefredaktør for Berlingske, og bragt med tilladelse fra Berlingske.

Min far sagde altid: Der findes ikke dårligt vejr. Der findes kun dårlig påklædning. Ikke fordi min far var særligt original på det punkt, mange andre sagde det samme: Vejret er kun slemt, hvis du møder det uforberedt. Desværre er det, som om vores to store, nationale public service stationer, DR og TV2, ikke har hørt fortidens ekko.

Hver eneste storm - som jeg mindes en del af i mine 50 år på jorden og 1,83 meter i luften over dens overflade - behandles, som var det verdens undergang. Det har det trods alt alligevel ikke været - endnu. Og jeg er ked af at sige det: Det gør ikke større indtryk på os TV-seere, at I stiller jeres medarbejdere ud på første revle for ligesom at illustrere, hvor vidt det er kommet i Danmark, mens studieværten råber: "Pas nu på dig selv". Det eneste, I opnår, er, at vi som seere tænker: Hvilken ledelse sender medarbejderne derud, hvor man kun har fisk at sammenligne sig med og en truende drukneulykke og Arbejdstilsynet med i næste bølge. Jeg forstår det ikke, og jeg bifalder det ikke.

Jeg anerkender, at naturen opfører sig vanartet på grund af den globale opvarmning, men jeg anerkender ikke, at vi som ansvarlige medier skubber til menneskets frygt for naturens utæmmelige kræfter ved at stille reporterne ude midt i havnekaj 7. Hvad skal I dér, DR og TV2, og har I en konkurrence kørende, hvor man kan vinde noget?

Sandheden er, at dårligt vejr er godt TV: Der tilbydes levende billeder, skumsprøjt her og nu, og livereportere, som ifører sig gummirøjsere og heldragter, så de nærmest kan stå ude i brændingen og råbe ind i den pelsklædte mikrofon, at stormen rigtignok raser. Hvad er det, I vil fortælle os med de nye stunts? At Danmark er ude af kontrol, og at vi ikke hersker over naturen. Det første er forkert, det sidste rigtigt. Og intet nyt i det.

Vi har rigtigt mange dygtige TV-journalister og meteorologer i Danmark. Skulle vi ikke lade dem udføre deres arbejde i stedet for at iføre dem Pampers og placere dem et sted, hvor de ikke kan undgå at lække - global opvarmning eller ej. Vi mennesker er alle interesseret i vejret som et livsvilkår, men vi skal som medier passe på, at vi ikke puster vejret mere op, end det selv kan klare. Samme regler bør gælde her som for al anden journalistik. Så kære TV-stationer: Blæs heller ikke vejret ud af proportioner. Det kan blive slemt nok endda.

Mere fra MediaWatch

ViacomCBS sælger studiebygninger i milliardhandel

Den amerikanske mediekoncern ViacomCBS skiller sig af med over en million kvadratmeter studieområder og -bygninger, som har dannet ramme om et væld af tv-shows og optagelser af serier og film siden 1928.

Seneste nyt

Se flere jobs