Debat: Gi' andre end DR DAB-chancen

Kulturministeriet har netop bedt DR udfylde to ledige radiokanaler på DAB - hvorfor spurgte man ikke andre, skriver direktør i RadioABC, Ole Søndergaard.
Esben Seerup

Af direktør Ole Søndergaard, RadioABC

Det er en misforståelse, når politikere per automatik tror, at mangfoldighed altid bedst varetages af DR.

Vi har netop set et grelt eksempel på dette på DAB, hvor DR af staten bliver bedt om at indsætte to nye DAB radiostationer.

Til baggrundsviden kan oplyses, at der er reserveret plads på DAB til to kommercielle radiokoncessioner FM5 og FM6. Resten udfyldes af kanaler fra DR.

I efteråret lukkede så FM-6, og to DAB kanaler stod pludselig tomme. Hvad gør staten så? Man beder Danmarks Radio om at fylde kanalerne. Her skal indtil videre sendes et smalt electronic-program og country.

Hvorfor ikke gi' chancen til andre
Er der aldrig nogle, der tænker på, hvordan det helt præcist kan blive en public serviceforpligtigelse af DR skal sende nonstop musik på DAB?

Det havde været betydelig mere demokratisk, såfremt man havde undersøgt markedet – og forespurgt, om der var aktører, der i en prøveperiode ville sende på DAB – naturligvis med de samme konditioner som DR, d.v.s. statsfinansierede sendere (via Broadcast Service Danmark – ejet af Staten) og statsfinansierede musikafgifter.

Svensk mangfoldighed
I Sverige søsatte man i maj 2009 forsøg med DAB+, hvor man gav kommercielle stationer med varieret format mulighed for at prøve dette nye medie uden de store omkostninger.

Formålet har helt enkelt været at give lytterne et kvalificeret bud på, hvad man kan lytte på såvel Public Service som kommercielt. I prøvesendingerne på DAB+, der pågår i Stockholm, Gävle og Uppsala har Sveriges Radio 4 kanaler: SR P2 Musik, SR P3, SR P4 Stockholm og SR Metropol. Derudover sender indtil videre syv kommercielle – og ikke-kommercielle radioer, herunder Rix FM, Dansbandkanalen, Studenterradioen m.fl. Altså et meget varieret programudbud. Mangfoldighed i Sverige handler tilsyneladende også handler om forskellige indgangsvinkler til radiomediet – og ikke blot den statsstyrede og statsfinansierede radioform.

Øger ikke interesse
Vi har aldrig lagt skjul på, at vi ikke er tilhængere af – eller begejstrede for DAB – vi tror, at digital radio skal distribueres af flere veje, herunder internet med wifi radioer og det nye DAB+.

Det nuværende lukkede DAB-univers, hvor der p.t. stort set kun er plads til DR-producerede kanaler, er ikke med til at øge interessen blandt andre radioaktører for DAB.

Det er en forskelsbehandling, der ikke normalt kendetegner den danske tankegang.

Tilbyder radio til DAB
Vi på Radio ABC driver også Radio Alfa, der sender på Djursland, i Kronjylland, Skive og på Fyn. Radio Alfas format er unikt. Der spilles f.eks. masser af dansk musik for en bred målgruppe, og også meget andet kvalitetsmusik, som man ikke hører andre steder. Et format der ikke findes i forvejen på DAB. (Radio Alfa kan bedst sammenlignes med P4 uden mange af de nye sange, som P4 underligt nok spiller). Vi vil gerne som en test tilbyde Alfa formatet til DAB - uden at betale ekstra til DAB-senderdrift, til KODA/Gramex og til Gallup-undersøgelse.

Så gør som i Sverige. Sæt nogle af lokalradioerne på DAB som et pilotprojekt – gerne gennem en skønhedskonkurrence, hvor der tages hensyn til en vis pluralisme i æteren med mange forskellige formater til følge.

En eftertanke: Mens dette debatindlæg skrives, er der stor risiko for, at DR ubevidst vil trylle et Alfa-lignende format frem og sætte det på DAB ved næste revision af kanalerne.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også