Konservative kritiserer planer om at indføre krav til arbejdsvilkår i medieaftale

Regeringen vil indføre en særlig arbejdsklausul, der stiller krav til arbejdsforholdene på medie- og filmarbejdspladser, som modtager støtte fra Public Service Puljen eller mediestøtteordningen.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensens forslag om, at der fra politisk hold skal gribes ind for at sikre ordentlige arbejdsforhold i filmbranchen, falder ikke i god jord hos De Konservative, skriver Berlingske.

Forslaget fra kulturministeren går på, at film- og mediearbejdspladser, der ønsker at få del i mediestøtten, efter en ny medieaftale er på plads, skal leve op til nogle uspecificerede krav til arbejdsvilkårene i selskabet.

Skulle vi ikke først tale om det, det handler allermest om: At sikre balance i det danske mediebillede, både med hensyn til dansk og udenlandsk indhold; forskellige generationers medieforbrug, landsdækkende, lokalt og regional mediedækning og private og statsejede medier," siger Konservatives medieordfører, Birgitte Bermann.

Birgitte Bergmann understreger over for avisen, at hun er enig i, at filmbranchen fortjener ordnede forhold, men at kulturministerens forslag er et brud med den danske model.

Flere kritiske røster

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen bragte forslaget på banen i sidste uge i Politiken.

Her sagde hun, at regeringen vil indføre en særlig arbejdsklausul, der stiller krav til arbejdsforholdene på medie- og filmarbejdspladser, som modtager støtte fra Public Service Puljen eller mediestøtteordningen.

Ifølge ministeren ligger en del af udfordringen i, at tv- og streamingselskaberne ofte hyrer producenterne som underleverandører, som får en given budgetramme at arbejde inden for - og det presser arbejdsforholdene for de ansatte. Derfor vil regeringen indføre et såkaldt kædeansvar med de nye krav.

Udmeldingen kommer efter måneders kritik af arbejdsforholdene i den danske filmbranche, der bl.a. er kædet sammen det store produktionspres i branchen.

Forslaget mødte efterfølgende kritik fra de private mediers organisation, Danske Medier.

"Forslaget om at indføre arbejdsklausuler med bl.a. krav om løn- og arbejdsvilkår rammer mediebranchen skævt med unødvendige særkrav og danner præcedens for at bruge medieforhandlinger til at understøtte politiske mærkesager på helt andre områder," udtaler adm. direktør i Danske Medier, Mads Brandstrup, i en meddelelse.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også