Museer vil have adgang til DR's arkiver med nyt medieforlig

Organisationen Danske Museer lægger nu pres på politikerne for at få dem til at medtage åbning af DR's arkiver i forhandlinger om et nyt medieforlig, så statsradiofoniens programarkiv kan indgå i formidling af dansk kulturarv.
Foto: Sanne Vils Axelsen/Ritzau Scanpix
Foto: Sanne Vils Axelsen/Ritzau Scanpix

Danske Museer har længe ventet på at få åbnet døren til DR's arkivmateriale, så den statsfinansierede kulturarv, der for år tilbage blev digitaliseret med henblik på at bevare materialet og gøre det søgbart. Nu vil de have lovgiverne til at sætte handling bag ord, lyder det fra Nils M. Jensen, direktør i Danske Museer, i et debatindlæg på Altinget.

"Et søgbart programarkiv burde dog være et rimeligt krav at stille til et public service-medie, men det er aldrig blevet til noget. Den bekostelige digitalisering af arkivmaterialet kommer altså kun i begrænset omfang andre til gode. Det bør regeringen (som var blandt aftalepartierne i medieforlig 2015-2018) finde en løsning på," lyder det i indlægget, hvor direktøren peger på de kommende medieforhandlinger som en oplagt mulighed.

Indlægget har rod i medieaftalen fra 2015, hvor der blev afsat et millionbeløb til digitaliseringsarbejdet af public service-stationens arkiv, hvor det blandt aftalepartierne blev aftalt, at materialet skulle samles på en "Bonanza"-platform med et søgbart programarkiv, som befolkningen skulle have adgang til. Det er dog aldrig blevet implementeret.

I den seneste medieaftale fra 2019 mellem VLAK-regeringen DF blev det aftalt, at DR skulle efterleve den tidligere aftale inden udgangen af 2023, men den pågældende medieaftale blev som bekendt aldrig vedtaget ved lov.

Minister vil give nyt liv til digitalt DR-arkiv – på sigt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også