MediaWatch

USA giver 76 saudiarabere indrejseforbud i Khashoggi-sag

Forbud skal holde enhver ude af USA, der på vegne af en udenlandsk regering truer kritikere og journalister.

"Vi har gjort det absolut klart, at Saudi-Arabiens angreb på aktivister, dissidenter og journalister må stoppe," siger han ifølge nyhedsbureauet AFP. | Foto: OZAN KOSE/AFP / AFP

USA indfører visumrestriktioner for 76 saudiarabere, der er mistænkt for at have været involveret i drabet på den kritiske journalist Jamal Khashoggi i 2018.

Det meddeler udenrigsminister Antony Blinken umiddelbart efter offentliggørelsen af en efterretningsrapport om drabet.

Rapporten konkluderer, at Saudi-Arabiens kronprins, Mohammad bin Salman, godkendte - og måske beordrede - drabet.

Men inden Blinkens meddelelse havde embedsmænd i USA's regering gjort det klart, at sanktionerne ikke omfatter kronprinsen selv.

Agnès Callamard, der er FN's efterforsker i Khashoggi-sagen, opfordrer USA til også at lade sanktionerne ramme Mohammad bin Salman.

Det skal gælde både for hans "personlige værdier, men også hans internationale engagementer", skriver Callamard i et længere opslag på Facebook.

"At udstøde dem, der er ansvarlige for at have beordret henrettelsen af Jamal Khashoggi, fra den internationale scene, er et vigtigt skridt i retning af retfærdighed," mener FN-efterforskeren.

Ud over sanktioner mod personer omkring den saudiarabiske kronprins bliver der også indført et indrejseforbud, der er opkaldt efter Khashoggi, siger udenrigsministeren.

Det gælder for personer, der truer eller angriber aktivister, journalister og kritikere på vegne af udenlandske regeringer, siger Blinken.

"Vi har gjort det absolut klart, at Saudi-Arabiens angreb på aktivister, dissidenter og journalister må stoppe," siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Det indebærer visumrestriktioner for enhver, der "handler på vegne af en udenlandsk regering og menes at være direkte engageret" i alvorlige overgreb mod dissidenter i andre lande.

Jamal Khashoggi blev slået ihjel på Saudi-Arabiens konsulat i den tyrkiske storby Istanbul i oktober 2018.

Han havde skrevet en lang række kritiske artikler om den måde, som kronprinsen og kong Salman forvaltede deres magt i Saudi-Arabien. Han skrev blandt andet for Washington Post.

Khashoggi var saudiarabisk statsborger bosat i USA.

Mere fra MediaWatch

Top 20: DR vinder overlegent tv-slaget om søndagsseerne

Tv-serie om den tidligere statsminister Jens Otto Krag og hans hustru Helle Virkner sidder solidt på førstepladsen over de mest sete udsendelser i den forgangne uger på flow-tv. Kun ét andet program fik over en halv mio. seere.

Komponist er ny forperson i Koda

Koda har manglet en forperson siden generalforsamlingen i april, men nu er det meldt ud, at den tidligere næstforperson i organisation overtager rollen.

Læs også

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs