Her er regeringens vækstplan

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterer tirsdag formiddag regeringens udspil ”Et stærkere Danmark – vækst 2016”. Vækstplanen er en del af 2025-planen: ”Helhedsplan – for et stærkere Danmark”. Her er i punktform regeringens vækstplan.
Foto: Tariq Mikkel Khan/Polfoto
Foto: Tariq Mikkel Khan/Polfoto
HENRIK TÜCHSEN

Regeringens vækstplan indeholder over 20 inititiaver, der rammer bredt i dansk erhvervsliv. Her er hovedtrækkene, som de fremgår af en pressemeddelelse fra Erhvervs- og vækstministeriet:

Gode investeringsvilkår og bedre adgang til egenkapitalfinansiering

*At indføre en justeret selskabsskattemodel gennem fradrag i selskabsskatten for normalforrentningen af egenkapital (ACE), som fremmer virksomhedernes investeringer i Danmark. Det vil give virksomhederne lettere adgang til at finansiere investeringer i fx ny teknologi, maskiner eller udvidelser.

*At indføre et målrettet bonusfradrag for investeringer i forsknings- og udviklingsaktiviteter.

*For små og mellemstore virksomheder vil bonussen betyde, at de fra 2017-2025 kan fradrage 150 pct. af merinvesteringerne i forskning og udvikling i forhold til niveauet i 2016, mens store virksomheder kan afdrage 125 pct.

Iværksætterindsats og vækstvirksomheder

*At indføre en tre-årig forsøgsordning hvor nye iværksætterselskaber, i de første tre leveår skal kunne opnå skattefrihed for overskud på op til 7 mio. kr. over de tre år. 

*At indføre et investorfradrag for personlige investorer, som ønsker at investere penge i små, unoterede selskaber; de må fradrage halvdelen af investeringen op til 650.000 kr. 

*At gøre det lettere for privatpersoner at placere private pensionsmidler i unoterede aktier, som blandt andet anvendes af mindre og nystartede virksomheder. De eksisterende regler ændres, så der fremover kan investeres 50.000 kr. i unoterede aktier, når pensionsopsparingen runder 200.000 kr.

*At beskatningen på aktieindkomst og positiv nettokapital lempes fra 2018, hvilket indebærer en lempelse af beskatningen for fx hovedaktionærers investeringer i egne, typisk mindre, virksomheder.

*At give bedre muligheder for at tiltrække udenlandsk kapital. Blandt andet gennem klarere information om danske skatteregler, og ved at udsende en finansiel attaché til 1-2 strategisk udvalgte repræsentationer. Her skal de præsentere udviklingsselskaber og andre potentielle investorer for konkrete danske investeringsmuligheder. 

Lavere omkostninger gennem afskaffelse af PSO-afgiften og effektiv forskning

* Gradvist afskaffelse af PSO-afgiften fra 2017

* Initiativer for en bedre forsyningssektor, en bedre affaldshåndtering og forbedringer i energisektoren.

Velfungerende markeder i en global økonomi og færre byrder

*En skærpelse af regeringen hidtidige målsætning om at reducere erhvervslivets byrder. Tidligere hed målet byrdelettelser for 3 mia. kr. i 2020, og med Vækst 2016 vil regeringen supplere med et nyt mål om at lempe byrder fra nationale krav og regler med 2 mia. kr. frem mod 2025.

*En del af denne reduktion skal komme fra et fortsat fokus på at implementere EU-lovgivning med så få byrder som muligt for erhvervslivet.

*Væksttjek og vækstteams og en national strategi for turisme.

*At der nedsættes et permanent produktivitetsråd, der skal overvåge produktivitetsudviklingen i dansk økonomi og give anbefalinger til forbedringer af produktiviteten. Rådet skal virke under Det Økonomiske Råds formandsskab.

Vækstmuligheder og digitalisering

Digitaliseringen har åbnet for nye vækstmuligheder, og forandrer virksomhedernes virkelighed, hedder det fra regeringen. Med Vækstplan 2016 vil regeringen bl.a.:

*Præsentere en deleøkonomisk strategi, der sikrer klarere rammer for deleøkonomisk aktivitet. 

*Forhøje det eksisterende bundfradrag for udlejning af helårsboliger med 10.000 kr. om året og med 5.000 kr. for udlejning af sommerhuse forudsat, at der sker indberetning til SKAT via et bureau eller en deleøkonomisk platform.

*Afsætte 100 mio. kr. årligt fra 2018 til skattelempelser for deleøkonomiske aktiviteter, som betinges af en automatisk indberetning til SKAT via en digital indberetningsløsning 

*At der igangsættes en dialog med betalingstjenester om en indberetningsløsning, så privatpersoner nemt kan indberette oplysninger om indtægter til SKAT fra serviceydelser mellem privatpersoner.

*At der udvikles en digital indberetningsløsning, som skal fungere på digitale platforme. For at understøtte udbredelsen af løsningen gennemføres en markedsføringsindsats, og der søges at indgå frivillige aftaler med deleøkonomiske platforme om at anvende løsningen.

*Udvikle en digital indberetningsløsning, som skal fungere på digitale platforme og som forsøges udbredt gennem indgåelse af frivillige aftaler med deleøkonomiske platforme.

*Derudover har Regeringen med Danmark i Vækst allerede lanceret Produktionspanel 4.0, der skal komme  med anbefalinger til at fremme digitaliseringen i særligt de mindre danske produktionsvirksomheder, og regeringen planlægger at lancere en digital vækststrategi i foråret 2017.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også