MediaWatch

Danske Medier kritiserer bøder til avisdistributører

Det er urimeligt, at avisdistributører får store bøder for at beskæftige udenlandske ansatte, som uden deres viden ikke har haft arbejdstilladelse eller gyldigt pas, mener Danske Medier.

Det er "ikke en retsstat værdigt", at to avis-distributører har fået en bøde på henholdsvis 60.000 kr. og 90.000 kr. for at beskæftige udenlandske ansatte, som uden deres viden ikke har haft arbejdstilladelse eller gyldigt pas.

Sådan lyder det fra journalistisk direktør i Danske Medier, Christian Kierkegaard, i et debatindlæg i Børsen.

"Danske Medier efterlyser en måde, hvorpå virksomheder hele tiden kan kontrollere, at udenlandske medarbejdere har de fornødne tilladelser for eksempel ved, at det af de enkelte udenlandske borgeres skattekort fremgår, om de har tilladelse til at arbejde i Danmark," skriver Christian Kierkegaard med henvisning til to sager.

Den senest sag drejer sig om en distributør, som ved Lyngby Ret har fået en bøde på 60.000 kr., fordi firmaet havde haft et indisk avisbud ansat, som oprindeligt havde arbejdstilladelse, mens han studerede. Avisbuddet forlod dog studierne, og søgte en ny arbejdstilladelse, som i sidste ende blev afslået.

I en anden sag har en distributør fået en bøde på 90.000 kr., fordi det viste sig, at en ansat kom fra et land uden for EU. De danske myndigheder havde dog givet den ansatte skattekort, cpr-nummer og sygesikring, fordi de troede, han var EU-borger med et pas fra Lithauen, men senere fandt de ud af, at han var statsborger i Hviderusland, og at passet fra Lithauen var et ”fremmedpas”, uden at distributøren blev orienteret.

I begge tilfælde var der blevet trukket skat, som var indberettet til Skat, og begge var ansat på overenskomstmæssige vilkår, skriver Danske Medier.

Derfor mener de, at virksomhederne lever under frygt for at blive anmeldt til politiet, "selv om de gør alt, hvad der er muligt for at drive deres virksomhed efter lovene." Derfor forventer Danske Medier, at politikere og myndigheder skaber tryghed for virksomhederne, og at myndighederne ikke rejser sager, så længe virksomhederne ikke har mulighed for at sikre sig, at deres udenlandske medarbejdere har arbejdstilladelserne i orden.

Mere fra MediaWatch

DR og TV 2 slår sig sammen om partilederdebat

De to public service-stationer har besluttet at samsende én relativt lang debat mellem de mange politiske partiledere frem for at skulle lave en hver. Beslutningen handler bl.a. om logistik, lyder det.

Med ny rabatordning vil Politiken nå de unge

Den klassiske Politiken-læser er allerede dækket ind med Politiken Plus-rabatordningen, lyder det fra forretningsudvikleren bag nyt alternativ. Formålet bag Minus-løsningen er en kombination af kundepleje og -fastholdelse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs