MediaWatch

Forsker: Avisers nedtur begyndte længe før nettet

Det var overgangen fra at være partiaviser til at lave neutral journalistik, der startede avisverdenens nedtur, mener medieforsker fra SDU.

Det var ikke internettet eller de sociale mediers fremkomst, der markerede startskuddet til avisernes oplagsfald. Det mener ph.d.-studerende Søren Schultz Jørgensen. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Schultz Jørgensen laver sit forskningsprojekt på Syddansk Universitet med støtte fra Den Fynske Bladfond. Problemet er i stedet, at aviserne stoppede med at have holdninger, da de kappede båndene til partierne.

”Oplaget for de regionale aviser toppede i årene omkring 1968 og 1969 - altså 25 år før internettet og 30 år før folk begyndte at bruge det. Og de landsdækkende aviser toppede i årene 1988 til 1989 - så man skal være noget af en kreativ historiker, hvis det skulle være årsagen. Det begyndte at gå ned ad bakke, da aviserne kappede båndet til de politiske bevægelser og gik over til at lave neutral journalistik. Den tilbagetrækning betyder, at aviserne har mistet relevansen for de mennesker, det handlede om,” sagde Søren Schultz Jørgensen ifølge Fyens Stiftstidende på et debatarrangement arrangeret af avisen.

Ifølge Søren Schultz Jørgensen kan en af løsningerne for aviserne være at satse mere på kampagnejournalistik.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Flere historier om mediekoncerners sparerunder, Disneys søsætning af første nordiske produktion og opkøbet af it-medie har alle været med til at præge nyhedshimlen over Mediedanmark i denne uge. Få overblikket her.

Politiken-ledelse nedbringer antallet af fyringer

Fire af de varslede fyringer er nu erstattet med frivillige fratrædelser. Medarbejderne har ”en stærk forventning” om, at de videre forhandlinger vil føre til, at antallet af fyringer ender på nul.

Jyllands-Posten indleder forhandlinger om frivillige fratrædelser

Medarbejderne er vendt tilbage til arbejdet, fordi de oplever, at ledelsen nu åbner for forhandlinger om vilkårene for afskedigelser af seks redaktionelle medarbejdere. Der er indledt individuelle forhandlinger om frivillige fratrædelser, fortæller ansv. chefredaktør Jacob Nybroe.

Poul Madsen trækker sig fra Den Uafhængige

Små tre måneder efter at være tiltrådt som arbejdende bestyrelsesformand og medejer af Den Uafhængige er Poul Madsen stoppet i begge roller. Han fortsætter dog som mediets ”gode ven”.

Jysk Fynske-ledelse genovervejer alle udviklingsprojekter

Mediekoncernens omkostninger stiger med tocifret millionbeløb i 2023, mens indholdssalget er udfordret af inflation og stramme budgetter. Derfor skal alle udviklingsprojekter genevalueres – herunder lokalsatsningen med 24 digitale betalingsmedier, som adm. direktør ikke kan love at holde hånden under.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs