MediaWatch

Forsker: Avisers nedtur begyndte længe før nettet

Det var overgangen fra at være partiaviser til at lave neutral journalistik, der startede avisverdenens nedtur, mener medieforsker fra SDU.

Det var ikke internettet eller de sociale mediers fremkomst, der markerede startskuddet til avisernes oplagsfald. Det mener ph.d.-studerende Søren Schultz Jørgensen. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Schultz Jørgensen laver sit forskningsprojekt på Syddansk Universitet med støtte fra Den Fynske Bladfond. Problemet er i stedet, at aviserne stoppede med at have holdninger, da de kappede båndene til partierne.

”Oplaget for de regionale aviser toppede i årene omkring 1968 og 1969 - altså 25 år før internettet og 30 år før folk begyndte at bruge det. Og de landsdækkende aviser toppede i årene 1988 til 1989 - så man skal være noget af en kreativ historiker, hvis det skulle være årsagen. Det begyndte at gå ned ad bakke, da aviserne kappede båndet til de politiske bevægelser og gik over til at lave neutral journalistik. Den tilbagetrækning betyder, at aviserne har mistet relevansen for de mennesker, det handlede om,” sagde Søren Schultz Jørgensen ifølge Fyens Stiftstidende på et debatarrangement arrangeret af avisen.

Ifølge Søren Schultz Jørgensen kan en af løsningerne for aviserne være at satse mere på kampagnejournalistik.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

B.T. lukker printavisen, cityredaktionerne nedlægges og chefredaktør Jonas Kuld Rathje stopper, Bog & Idé barsler med streamingtjeneste, og DR gentænker kulturdækningen. Det har været en travl uge i Mediedanmark, men du får overblikket over de vigtigste historier lige her.

Den Uafhængige venter øget vækst i 2022 med dyrere abonnement

Radiostationen, der gik i luften i 2020, lagde 20 kr. til abonnementsprisen i marts, hvilket har fået nogle af de betalende lyttere til at falde fra. Medlemstallet ventes dog at vokse og omsætningen stige i indeværende år, vurderer strategichef Kasper Saugmann.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs