Domstol giver borgere ret til at blive glemt på Google

Google har tabt principiel ved EU-domstolen, der handler om "retten til at blive glemt". Ifølge persondataekspert får dommen vidtrækkende konsekvenser, skriver Berlingske.

EU-domstolen afgjorde tirsdag i en principiel sag mellem en spansk statsborger og Google, at alle har ret til at kræve at få fjernet upassende eller forældede oplysninger fra internetsøgemaskinerne såsom Googles resultatlister, skriver Berlingske.

Afgørelsen betyder, at Google holdes ansvarlig for den måde, som resultatlisten sammensættes på, og at Google dermed kan blive pålagt at fjerne henvisninger til sider med oplysninger, som man finder krænkende eller forældet. Dommen ændrer dog ikke på selve hjemmesiden, som rummer oplysningerne.

"Dommen er principiel i mere end én forstand. For det første fastslår domstolen, at en søgemaskine ikke kan undlade at efterleve persondatalovgivningen med henvisning til, at søgeresultaterne blot er en gengivelse af, hvad der allerede ligger på nettet. Derudover skaber dommen i hvert fald umiddelbart mere klarhed om, at også virksomheder, der er beliggende i et land uden for EU efter omstændigheder skal efterleve EU's databeskyttelsesregler, hvis de udfører aktiviteter i EU gennem f.eks. et datterselskab," siger Michael Hopp, advokat med speciale i persondataret fra advokatfirmaet Plesner, til Berlingske.

Sagen mod Google var anlagt af spanieren Mario Costeja González, som i 2010 klagede til det spanske datatilsyn over, at når man søgte på hans navn på Googles søgemaskine, dukkede to artikler fra 1998 i avisen La Vanguardia op, der handlede om hans tidligere finansielle problemer.

Det spanske datatilsyn afviste, at artiklerne skulle fjernes fra La Vanguardias arkiv, men Mario Costeja González fik medhold i, at Google skulle lade være med at vise dem i resultatlisten. Det klagede Google over, men har nu tabt ved EU-Domstolen i Luxembourg, EUs øverste, juridiske myndighed.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også