Pressenævnet: Alt, alt for tæt på, TV 2 og Ekstra Bladet

Ekstra Bladet og TV 2 får alvorlig kritik for at bruge unødvendigt private og personlige billeder og oplysninger uden piratgidsels samtykke.

Det er en ualmindelig sag Pressenævnet har taget stilling til. Og nævnet har uddelt en tilsvarende ualmindeligt hård kritik i sagen om TV 2's og Ekstra Bladets dækning af den danske kaptajn Eddy Lopéz, der blev holdt som gidsel af somaliske pirater i flere år.

Der er tale om to forskellige sager: En klage over TV 2 og en klage over Ekstra Bladet. Men overordnet er kritikken den samme: Begge medier er gået alt, alt for tæt på Eddy Lopéz, mens han sad som gidsel. 

Dækningen har været præget af unødvendigt mange private og personlige oplysninger, og unødvendigt intime billeder. Og det er en skærpende omstændighed, at det er sket i en situation, hvor Eddy Lopéz, som gidsel, ikke har haft reel mulighed for at give samtykke eller modsætte sig den massive mediedækning af hans person, vurderer Pressenævnet. 

Det er blandt de forhold, der får nævnet til at udtale "alvorlig kritik" af både Ekstra Bladet og TV 2.

Pressenævnet medgiver, at gidselsagen, der er den længste af sin art med danske gidsler, har stor offentlig interesse, og at dækningen af sagen derfor som udgangspunkt er relevant og vigtig. Dette hensyn skal, skriver nævnet, dog opvejes mod hensynet til gidslerne.

Ekstra Bladet afviser at have overtrådt de presseetiske regler.

TV 2 afviser en række anklager, men beklager, at stationen ikke udfoldede "tilstrækkelige bestræbelser" efter frigivelsen på, at indhente Eddy Lopéz' bekræftelse på det samtykke, han havde givet som gidsel.

For tæt på

Særligt Ekstra Bladet har sat sig på dækningen af de to danske gidsler. Avisen førte bl.a. en kampagne med daglige artikler og billeder af de to samt store bannere på Rådhuspladsen, og har kaldt det avisens "største kampagne". 

Ekstra Bladet får kritik for at gengive meget personlige oplysninger om Eddy Lopez' liv som gidsel: om vold, tortur og hans mentale og fysiske tilstand.

Ifølge kendelsen har Eddy Lopez sagt følgende til Søfartens Ledere:

”... jeg ville ikke udstilles på den ydmygende og nedværdigende måde. Jeg ville ikke have, at mine unger og min kone skulle se mig sådan. Min kone fik avisudklip, og på internettet kan man let oversætte danske nyheder, og så kan man se det hele. Jeg ville ikke have, at offentligheden skulle se mig sådan. Det var meget frustrerende.”

Nævnet giver ham ret i, at det gik unødvendigt tæt på, og at kampagnens omfang øger kravet om samtykke fra kilden.

"Pressenævnet vurderer, at der er tale om en meget eksponerende – og unødvendig – omtale af særdeles indgribende forhold for klager og sammenholder med at et gyldigt samtykke ikke kunne indhentes fra klager," skriver nævnet i sin afgørelse.

Det er en skærpende omstændighed, tilføjer nævnet, at kampagnen fortsatte, efter Udenrigsministeriet havde meddelt at de frigivne gidsler bad om fred og ro.

Mangel på transparens og kildekritik

Eddy Lopez beskylder Ekstra Bladet for at bringe urigtige oplysninger. Pressenævnet understreger, at Eddy Lopez og Ekstra Bladet her har givet modstridende oplysninger, og det på mange punkter er uden for nævnets kompetencer at vurdere, hvad der er sandt og falsk.

På nogle punkter kritiserer nævnet dog Ekstra Bladet for ikke at klarlægge for læseren, hvilke vilkår de forskellige citater og informationer er blevet indhentet på.

Bl.a. bør avisen, når den citerer Eddy Lopez for at sige, at ”Jo, jeg snakker frivilligt”, gøre læseren opmærksom på, at det langt fra garanterer, at gidslet rent faktisk snakker frivilligt, mener nævnet. At det måske tværtimod er mere sandsynligt, at situationen er den modsatte: At et gidsel ikke taler frivilligt.

"Ekstra Bladet ikke i tilstrækkelig grad har informeret sine læsere korrekt om de vilkår, der var gældende for [Klager] i forbindelse med de bragte citater," skriver nævnet.

Det samme gælder i kendelsen i sagen mod TV 2,  der får kritik for at hævde, at reportagebilleder fra Somalia viser en autentisk hverdag i den lejr, hvor gidslerne sad fanget - uden at gøre opmærksom på de forhold, der kunne bevirke, at billederne netop ikke gav et autentisk billede.

Manglende forelæggelse

Nævnet kritiserer desuden Ekstra Bladet for - i perioden efter frigivelsen af Eddy Lopez -  ikke have forelagt ham en række oplysninger, inden den trykte dem. 

Ekstra Bladet har anført, at avisen gentagne gange har forsøgt at kontakte Eddy Lopez gennem bl.a. en række venner og familiemedlemmer, og at avisen har tilbudt taletid og interviews til ham. Men det er ikke nok, siger nævnet. Ekstra Bladet skulle have ventet med at bringe oplysningerne, indtil de havde fået fat på hovedkilden.

Både TV 2 og Ekstra Bladet er blevet pålagt historisk skrappe krav om publicering af nævnets kritik. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også