Facebook har ingen planer om at forlade EU

Facebook har ikke - i modsætning til rygter i flere medier - planer om at forlade EU.
Foto: Kenzo Tribouillard/AFP / AFP
Foto: Kenzo Tribouillard/AFP / AFP
AF RITZAU FINANS

Facebook er ikke på vej til at lukke forretningen i EU.

Flere medier verden over har ellers onsdag skrevet, at det kunne blive konsekvensen på baggrund af et forbud fra EU mod deling af brugernes data mellem den europæiske region og USA.

Vi har absolut ingen lyst til, intet ønske om, ingen planer om at trække os ud af Europa. Vi er glade for, at så mange mennesker finder vores tjenester nyttige. Og altafgørende er det, at vi er meget stolte over, at vi spiller en sådan nøglerolle, som hjælper små og mellemstore virksomheder gennem denne vanskelige tid," udtaler Nick Clegg, global direktør for public affairs i Facebook, i en mail til Ritzau Finans.

En række medier i udlandet, herunder The Guardian, skrev ellers tidligere onsdag, at verdens største sociale medie overvejede at ophøre med sine aktiviteter i EU på baggrund af et forbud mod datadeling.

EU's forbud blev indført i juli, da EU-Domstolen vurderede, at Facebooks sikkerhedsforanstaltninger ikke var tilstrækkelige til at forhindre amerikanske efterretningstjenester i at gennemse Facebooks data om EU-borgere.

I et nyt søgsmål ved den irske højesteret i Dublin, skriver Facebooks chefjurist, Yvonne Cunnane, nemlig at forbuddet, hvis fuldt håndhævet af den irske kommissær for databeskyttelse, vil umuliggøre Facebooks aktiviteter.

"I den situation, hvor Facebook blev underlagt total suspendering af overførsel af brugerdata til USA, er det ikke tydeligt... hvordan selskabet, under de omstændigheder, kunne fortsætte med at udbyde Facebook- og Instagram-ydelserne i EU," argumenterer Yvonne Cunnane ifølge The Guardian.

I artiklen i The Guardian fremhæver Facebook også, at der ikke er tale om en trussel, men at argumenterne ved den irske domstol handler om det "simple faktum", at Facebooks og mange andre virksomheders forretninger og ydelser baserer sig på dataoverførsler mellem EU og USA.

Det retslige slagsmål mellem Facebook og EU har nu stået på siden 2011, da den østrigske advokat Max Schrems indledte klagesager om krænkelse af brugernes privatliv. I 2015 afgjorde EU-Domstolen, efter The Guardians afsløring af en amerikansk efterretningsprogram, der havde direkte adgang til store amerikanske internetselskabers systemer, at aftalen mellem EU og USA om dataoverførsler var ugyldig.

En ny aftale mellem EU og USA blev derefter indgået, men også den er blevet underkendt af EU-Domstolen i juli i år. Den afgørelse, som altså sætter en stopper for dataudveksling, har de irske myndigheder nu i september indledt gennemførelsen af.

Facebook hører i EU hjemme i Irland, og det er derfor de irske myndigheders opgave at regulere det sociale medie.

Nick Clegg, der er tidligere vicepremierminister i Storbritannien i David Camerons regering og tidligere formand for partiet De Liberale Demokrater, oplyser til The Guardian, at Facebook er fortaler for ensartede globale regler for datahåndtering.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også