MediaWatch

Mandag Morgen åbner faktatjek-site

Ny brugerdrevet platform for faktatjek, som Mandag Morgen står bag, skal fremme kvaliteten i den offentlige debat.

Screenshot fra mm.dk
Foto: Screenshot fra mm.dk

Hidtil har DR med programmet "Detektor" været mest synlig på banen, når det gælder faktatjek.

Men nu vil Mandag Morgen plante et nyt flag på landkortet med sitet Tjekdet.dk, der åbner i morgen. Den nye platform skal fungere som åbent værksted for et servicetjek af påstandene i den offentlige debat. Sitet skal først og fremmest drives af brugerne.

"Vi gør op med det journalistiske neutralitetsprincip, at alle meninger og påstande kan være lige gode og rigtige, bare man hører begge parter i en sag, og overlader til vælgerne at tage stilling. Alting er ikke lige rigtigt, og ikke alle synspunkter er lige meget værd, hvis de bygger på løsagtige påstande," skriver Lisbeth Knudsen, der er direktør og chefredaktør for Mandag Morgen Danmark, i en meddelelse.

"Der er mere end nogensinde brug for at vælgerne kan skelne mellem, hvad der er politiske holdninger, og hvad der er fakta. I et demokrati skal meningerne brydes, og løsningerne være forskellige, men det faktuelle grundlag det samme," skriver hun.

Sitets finansiering er som indholdet i høj grad lagt i hænderne på brugere og læsere, der opfordres til at støtte op om sitet med faktatjekkende knofedt eller et kontant bidrag.

Ifølge Mandag Morgen er faktatjek-websites et fænomen i vækst. Antallet af sites uden for de etablerede medier er ifølge mediehuset fordoblet i løbet af det seneste år til mere end 100 projekter i 40 lande.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere