MediaWatch

Betalingsmur koster Midtjyske hver anden læser

Indførelsen af brugerbetaling på Midtjyske Mediers netaviser fik godt hver anden bruger til at forsvinde i november.

Den første måned efter indførelsen af abonnement på netaviserne i Midtjyske Medier kostede godt 50 pct. af brugerne på de fem sites, viser trafiktallene for november fra Danske Medier.

Hårdest gik det ud over Lemvig Folkeblad og Dagbladet Holstrebro Struer, der havde en nedgang på godt 56 pct. af brugerne, i forhold til november 2011, mens Dagbladet Ringkøbing Skjern slap mildere igennem omlægningen med et tab på 30 pct. 

Antallet af sidevisninger er samtidig droppet mellem 34 pct. (Amtsavisen.dk) og 58 pct. (Folkebladetlemvig.dk og Dagbladetringskjern.dk).

Forventet fald
Tallene fra Danske Medier bekræfter meldingen fra Midtjyske Medier selv, der i begyndelsen af december anslog, at trafikken var dalet 50-60 pct. efter den første måned.

”Vi forventede et fald. Det giver sig selv, at man vil tabe læsere, når man, som vi, er de første til at begynde at tage penge for et produkt, der før var gratis. Men om vi forventede et fald på 40, 45 eller 50 pct., det havde vi ikke lagt os fast på,” siger chefredaktør Dorthe Carlsen, Midtjyske Medier, den gang til MediaWatch.

Midtjyske Medier lancerede betalingsvæggene på de seks avissites Stiften.dk, Amtsavisen.dk, Dagbladet-holstebro-struer.dk, Viborgfolkeblad.dk, Dagbladetringskjern.dk og Lemvigfolkeblad.dk d. 7. november sidste år. Netaviserne er de første og hidtil eneste, der har valgt at lukke helt af for gratislæserne. De jyske lokalnyheder er forbeholdt læsere, der enten har købt abonnement til netavisen alene eller i kombination med printudgaven af lokalaviserne. 

Prisen for et netabonnement er 99 kr. om måneden - med er der rabat på den første måned, hvor Midtjyske tilbyder introabonnement for 49 kr.

I december indførte Jyllands-Posten sit betalingskoncept Premium - i 2013 indfører Berlingske og Politiken også betalingsmodeller på netaviserne. Ingen af dem vælger dog Midtjyske-modellen med den totale betalingsmur, men en løsning, hvor der stadig er gratis indhold at komme efter. 

Artiklen er opdateret 10-01-2013 kl. 20.10 med tal for Amtsavisen.dk.

- LR

Udviklingen i antal brugere fra januar 2011 til november 2012 på Midtjyske Mediers netaviser. Kilde: Danske Medier.

Udviklingen i antal sidevisninger fra januar 2011 til november 2012 på Midtjyske Mediers netaviser. Kilde: Danske Medier.

Mere fra MediaWatch

Facebook lancerer podcast-funktion

Podcastproducenter får en ny kanal at nå potentielle lyttere på, når den sociale medieplatform i næste uge introducerer en særskilt podcast-funktion.

Journalisthøjskolens rektor stopper

Trine Nielsen vil have mere tid til andre bestyrelsesopgaver, herunder sin nye formandspost for Det Danske Filminstitut, og træder derfor tilbage som rektor for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Prorektor konstitueres på posten, og jagt på ny rektor indledes efter nytår.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs