DF lufter hjørnespark af mediestøtten

Dansk Folkeparti ser fornuft i at udskyde forhandlingerne om en ny mediestøtte og i stedet flette dem sammen med medieforliget i 2014.
Thomas Bo Christensen

Når forhandlingerne om en ny mediestøtteordning alligevel er gået i hårdknude, og når en eventuel aftale kan sande til i EU´s godkendelsessystem, så kan man lige så godt udskyde hele processen og i stedet slå mediestøtteforhandlingerne sammen med det næste medieforlig i 2014. 

Sådan lyder beskeden fra Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, efter gårsdagens udnævnelse af den nye kulturminister Marianne Jelved, hvis første opgave bliver at samle enderne til et forlig, efter at oppositionen i sidste uge udvandrede fra forhandlingerne.

”Hvis det alligevel vil tage et år, eller måske to, at få det igennem i EU, hjælper det ikke, at vi lynhurtigt på 14 dage forhandler en aftale på plads, som måske om nogle år viser sig at være den helt forkerte model. Så kan vi lige så gøre det rigtigt og følge de intentioner, som den afgående kulturminister havde,” lyder det fra Morten Marinus med henvisning til, at Uffe Elbæk for nylig åbnede for en sammentænkning af de to forhandlingsforløb på sigt.

Kan trække ud i EU
EU-kommissionen er som udgangspunkt forpligtet til at godkende en ny mediestøtteordning inden for to måneder, hvis den ikke mener, at der er noget konkurrencestridigt i bestemmelserne.

Men ifølge medieprofessor på Aarhus Universitet, Frands Mortensen kan EU-kommissionen af egen vilje vælge at undersøge ordningen nærmere, hvis den har mistanke om, at den f.eks. er konkurrencestridig. Og så er tidsrammen pludseligt halvandet år.

Men selv om godkendelsesprocessen altså kan gå relativt hurtigt,  tvivler Morten Marinus på den mulighed:

”Jeg har ikke hørt, at noget går hurtigt i EU-systemet generelt. Kulturministeriets embedsfolk har heller ikke kunnet give os en klar tidsramme. De siger som udgangspunkt et år, men det er ikke noget, de vil ligge hovedet på blokken over,” siger Morten Marinus, der forestiller sig, at man kunne finde en midlertidig løsning inden en evt. sammensmeltning af mediestøtte- og medieforligsforhandlinger.

Ny minister - samme politik?
Men fortsætter Marianne Jelved ad samme vej som hendes forgænger og forsøger at få en ny ordning i hus ud fra samme udspil, bliver det svært at lave et bredt forlig, forudser medieordføreren.

”Situationen har ikke ændret sig ved, at der er kommet en ny minister, hvis ikke også politikken ændrer sig. Men alt andet lige så ville det da være rart, hvis den nye kulturminister inviterer til et møde, så vi kan tale om, hvorfor vi står, som vi står.”

Dansk Folkepartis hovedargument for foreløbigt at forlade forhandlingerne er, at partiet ønsker, at regeringen skal finde 40 mio. kr. uden for mediestøttepuljerne som kompensation for den øgede afgift, dagabladene blev pålagt i Finanslovsaftalen.

Erfaring ændrer ikke substansen
Netop det argument har også de Konservatives Lars Barfoed henvist til, og heller ikke han er optimist:

”Jelved har erfaring til at gennemføre sådan nogle forhandlinger. Men der er en politisk meningsforskel, og den bliver ikke fjernet. Regeringen har startet forhandlingerne med et minus på 40 mio. kr. til dagbladene. Og derfor har det vist sig, at vi ikke kan nå hinanden. For det minus spiller negativt ind, ligegyldigt hvilken model man lander på,” siger han til MediaWatch.

Også Venstres medieordfører Ellen Trane Nørby peger på, at personen ikke alene kan gøre forskellen, omend hun kender den nye minister fra tidligere forhandlinger:

”Jeg har haft et godt samarbejde med hende, da vi begge var socialordførere, så det, tror jeg nok, skal blive fornøjeligt. I forhold til mediestøtteforhandlingerne er det ikke ministeren, men indholdet er relevant. Og med mindre regeringen kommer med et nyt oplæg, så er intet ændret,” skriver hun til MediaWatch.

- JHT, TBC

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også