EL: Vi kan godt forhandle med Elbæk

Selv om Enhedslisten har sat gang i en undersøgelse af kulturministeren, vil partiet stadig gerne forhandle mediestøtte med ham.
Thomas Bo Christensen

Ifølge flere kommentatorer hænger kulturminister Uffe Elbæk (R) ”i en tynd tråd” efter gårsdagens samråd på Christiansborg, hvor han skulle forklare sig i sagen om afholdelsen af middage på en skole, hvor hans mand er ansat.

Nøglen til Uffe Elbæks redning eller deroute ligger i høj grad hos støttepartiet Enhedslisten, som har bedt om en undersøgelse af sagen – men partiet står samtidig også som kulturministerens mest oplagte forligspartner til en aftale om en ny mediestøtteordning, efter oppositionen i sidste uge forlod forhandlingerne

Ifølge Hans Engell vil den verserende sag sandsynligvis betyde, at partiet vil vente på, at undersøgelsen af Elbæk er afsluttet, inden det vil sige ja til en aftale. Men spørger man medieordfører Per Clausen, kommer sagen ikke nødvendigvis til at få nogen indflydelse på forhandlingerne – i hvert fald ikke på Enhedslistens forhandlingslyst:

”Vi kan godt forhandle med ministeren om en mediestøtteaftale. Men om han har tabt autoritet i regeringen, og man derfor vil være betænkelig ved at lave en aftale med os, det kan jeg jo ikke vide. Det er klart, at det ikke er en styrket minister, der står over for at skulle lave aftaler, der har ret omfattende konsekvenser. Så jeg tror, at det godt kan gøre det vanskeligere for ham at lande en aftale.”

I kan godt forhandle med ham, siger du, men omvendt kan man vel sige, at hele sagen - og jeres krav om en undersøgelse - vel også er et spørgsmål om tillid til ministeren. Kan I godt føre forhandlinger med en minister, som I ikke ved, om I har tillid til?
”Jo, men altså, jeg har det nu ikke værre, end at jeg godt kan gennemføre en forhandling med ministeren, uden at jeg behøver være bekymret for, at jeg ikke har styr på, hvad der sker. Det har sagen ikke gjort mig nervøs for. Det er ikke sådan, at kulturministeren fremstår som en mand, der dygtig til at føre folk bag lyset.”

Betyder sagen, at I skærper jeres krav i forhandlingerne - også nu hvor oppositionen har forladt forhandlingerne?
”Det er ikke sådan, at den her sag påvirker vores krav. Men skal jeg være helt ærlig, så er der da rigtig lang afstand mellem det, som vi ønsker, og det udspil, som regeringen er kommet med. Så det er da ikke sådan, at det bare er ”piece of cake” at lave en aftale med os. Det kan blive meget, meget vanskeligt.”

Kan du være bange for, at sagen kan få betydning i forhold til, hvordan ministeren ser på Enhedslisten i forhandlingerne, eftersom det jo er jer, der har bedt om undersøgelsen og dermed i et eller andet omfang prikket til hans ministertaburet?
”Nej, det tror jeg ikke. Det ville i hvert fald være rigtig dumt af ham, så det håber jeg da ikke. Jeg synes, at vi har været meget saglige i vores tilgang til den her sag og netop ikke har prikket til ham, men derimod draget de nødvendige konklusioner, som ingen kan være overrasket over.”

- TBC

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også