DF: Regnestykket går ikke op, Elbæk

Regnestykket i den nye mediestøtte kan ikke gå op, når den øgede lønsumsafgift tager 40 mio. kr. fra dagbladene. Det mener Dansk Folkeparti, der i aftes forlod forhandlingerne.
Thomas Bo Christensen

Det er ikke et endeligt farvel, men parterne står langt fra hinanden – nærmere bestemt en afstand på 40 millioner kroner.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis medieordfører Morten Marinus, der sammen med ordførerne fra Venstre og Konservative i går forlod forhandlingerne om en ny mediestøtteordning, mens kulturminister Uffe Elbæk (R) er gået i tænkeboks.

For Morten Marinus skyldes den foreløbige afsked, at der mangler 40 mio. kr. i regnestykket for en ny ordning – netop det beløb, som regeringen og Enhedslisten blev enige om at opkræve fra dagbladene via en øget lønsumsafgift.

”Vi har kigget på de nyeste tal for 2011 og på en fordeling ud fra det. Men vi kan simpelthen ikke få enderne til at nå sammen, og det skyldes lønsumsafgiften. Den ved vi godt, at vi ikke kan forhandle om, men det er de penge, der mangler,” lyder det fra Morten Marinus med henvisning til, at kulturministeren netop havde det som krav for at være i forhandlingerne, at der ikke skulle diskuteres lønsumsafgift.

Men hvorfor sagde I ja til at indgå i forhandlingerne, når I nu siger nej på grund af lønsumsafgiften – det var jo netop indgangsbilletten til forhandlingerne?
”Det var, fordi vi gerne ville se, hvordan regnestykkerne kom til at se ud, og hvor langt vi kunne strække pengene. Men nu kan vi konstatere, at regnestykket ikke går op.”

Forlig kunne være på plads
Ifølge Morten Marinus må regeringen finde penge et andet sted, hvis partiet skal sige god for en ny mediestøtteordning.

”Vi har hele tiden haft som udgangspunkt, at der var de samme penge til rådighed til at fordele til medierne. Det var også udgangspunktet i Dyremose-rapporten. Og det virker lidt kaotisk, at vi skal forhandle en omfordeling af 400 millioner, når vi ved, at dagbladene et andet sted får en øget afgift. Det vil sige, at det, vi forhandler nu, har en vægt på ti procent mindre, end det vi havde regnet med,” siger han og fortæller, at forhandlingerne kunne have været på plads tidligere:

”Havde ministeren været klog, så havde han taget forhandlingerne i foråret eller i sommer, hvor vi kunne have lavet en aftale på kort tid. Så kunne han og Enhedslisten her i efteråret have gennemført lønsumsafgiften i finanslovsforhandlingerne uden vi kunne have gjort noget som helst.”

Men bundlinjen ville jo have været det samme?
”Jo det er rigtigt, men så ville det have stået mere klart, hvem der havde ansvaret for det.”

Ikke endeligt farvel
Morten Marinus fortæller, at oppositionen ikke har smækket med døren, men derimod givet ministeren lov til at få en tænkepause.

”Men det kræver noget mere kompensation i forhold til dagbladene, hvis vi skal være med,” siger han og fortæller, at han ikke mener, at det er umuligt, at forhandlingerne ender på finansministerens bord, ligesom det for nylig skete med forhandlingerne om et nyt forsvarsforlig:

”Der hjalp det jo, så jeg synes da, at Uffe Elbæk skal tage en snak med Bjarne Corydon og se, om de kan finde pengene.”

- TBC

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også