”Nej, vi kommer ikke til at diskutere lønsumsafgift”

Hvis oppositionen vil diskutere lønsumsafgift i mediestøtteforhandlingerne, bliver de ikke en del af et forlig, fastslår Uffe Elbæk.
Thomas Bo Christensen

Hvis partierne fortsat vil være med ved forhandlingsbordet efter dagens møde om den fremtidige mediestøtte, så skal de sluge den pille, der hedder en øget lønsumsafgift. Sådan lyder den kontante besked fra kulturminister Uffe Elbæk (R):

”Forhandlingen om lønsumsafgiften foregår ikke i Kulturministeriet, men i Skatteministeriet og i Finansministeriet. Så den er ikke til diskussion, og vi kommer heller ikke til at debattere den i dag, selv om der måske er nogen, der har lyst til det. Sådan er det bare. Hvis man ønsker at diskutere det, så er man ikke en del af forhandlingerne fremadrettet,” udtaler han til MediaWatch.

Dermed kan der være lagt op til besværlige forhandlinger, eftersom oppositionen har krævet lønsumsafgiften taget af bordet, ligesom også Enhedslisten har været meget kritiske omkring en forhøjet afgift, der vil koste dagbladene omkring 40 millioner kroner ekstra.

Hvordan forventer du at få de andre partier om bord, når de alle er kritiske over for lønsumsafgiften?
”Jeg tror og håber på, at vi får et bredt forlig. Sådan gik det også i medieforligsforhandlingerne, og det synes jeg er vigtigt, når det drejer sig om spørgsmål af den her karakter, som skal række langt ud i fremtiden," siger han og fortsætter:

"Den kritik af lønsumsafgiften, som jeg har hørt fra oppositionen og Enhedslisten, forstår jeg, som at man har været bange for, at det betød, at den direkte støtte til medierne blev mindre. Men det gør den ikke i det her tilfælde, fordi vi afvikler distributionsstøtten til de ideelle blade og flytter besparelsen op i hovedordningen. Derfor håber jeg også, at når vi mødes i eftermiddag, at de kan se, at tingene godt kan hænge sammen,” lyder det fra Uffe Elbæk med henvisning regeringens plan om at afvikle den såkaldte Bladpulje til på ca. 40 millioner kroner til foreningsblade.

Ejerskabskriterium er fortsat uvist
Samtidig slår han fast, at regeringen som forventet vil flytte støtte fra distribution til produktion, og at udspillet læner sig op ad den såkaldte ”delvist platformsneutrale model”, som blev udarbejdet og anbefalet af Dyremose-udvalget i 2011.

Hovedtankerne i modellen er, at både trykte medier og netmedier skal modtage støtte fra en fælles platformneutral pulje, men at der samtidig vil være platformsspecifikke supplerende puljer og endelig en innovationspulje.

”Jeg tror, at der er bred enighed om at flytte støtten fra papir til indhold. Derudover skal der være en tilpas kritisk økonomisk masse i den innovationspulje, der forhåbentlig bliver etableret for at understøtte helt nye medier, og endelig skal vi sikre de fritstående netmedier. Alt det skal vi gerne have til at falde på plads både indholdsmæssigt og økonomisk,” siger Uffe Elbæk, som dog ikke vil gå yderligere ind i detaljerne i udspillet - herunder hvordan fordelingsnøglen kommer til at se, hvordan kravene til støtte udformes, og om regeringen vil indføre et såkaldt ejerskabskriterium.

Netop ejerskabskriteriet er ifølge MediaWatchs oplysninger en del af udspillet, hvilket vil rammer medier som Ingeniøren hårdt, men det vil ministeren ikke bekræfte:

”Det vil jeg slet ikke kommentere på nu. Så vil der være folk, der enten bliver glade eller skuffede på et meget skrøbeligt tidspunkt i forhandlingerne.”

Gratisaviser står ikke særligt for skud
Han vil dog gerne kommentere på den melding, som Socialdemokraternes Mogens Jensen kom med i dag, hvor medieordføreren plæderer for, at gratisaviserne skal skæres yderligere på mediestøtten for at kompensere for dagbladenes udgifter til den øgede lønsumsafgift:

”Jeg har også læst, hvad Mogens Jensen har sagt om gratisaviserne. Her vil jeg gerne understrege, at de fortsat godt kan søge støtte, men det kræver så bare, at de har den kritiske masse af journalistisk indhold, der gør, at de overhovedet er støtteberettiget. Så der er ikke tale om, at vi går efter gratisaviser. De er medier på lige fod med andre medier og skal leve op til de samme indholdsmæssige krav, som vi stiller til de øvrige,” lyder det fra ministeren.

- TBC

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også