Nordjyske: Årets anden sparerunde

Nyt niveauskifte i mediemarkedet, hvor ugeavis-forretningerne også står for skud, har udløst besparelserne i Nordjyske Medier, siger Per Lyngby.

Nordjyske Medier varslede i fredags besparelser for 6 mio. kr. på det redaktionelle budget. Og selvom det langt fra er første sparerunde adm. direktør og ansv. chefredaktør Per Lyngby har været med til at sætte i gang i sin tid som chef, er den seneste alligevel udtryk for nye bevægelser på mediemarkedet.

"Det usædvanlige for os er, at vi har to sparerunder samme år. Det er første gang, det er sket i de 15 år, jeg har siddet som chef," siger Per Lyngby med henvisning til, at Nordjyske Medier også før sommerferien sparede flere redaktionelle stillinger væk - dog mindre end de 10, der er i spil nu.

"Anden halvdel af året er ikke gået som forventet, og vores vurdering har været, at der ikke er tale om et udsving, men at vi ser et niveauskifte, hvor ugeaviserne som det nye også er ramt af en presset detailhandel og ændringer i forbrugsmønstret. Det er ekstraordinært, at ugeaviserne, der ellers har haft en meget stabil omsætning, også er mærket," siger Per Lyngby, der ikke vil oplyse, hvor meget Nordjyske Medier foreløbig ligger under budget i år.

Han afviser, at de varslede nedskæringer er del af en samlet større spareplan for hele huset. Det er et led i løbende tilpasninger, og hvorvidt der bliver behov for flere justeringer i huset i år er for tidligt at sige.

"Vi har ikke lavet budget for 2013 endnu, men det, vi kan se, er, at vi kommer til at mangle penge i 2013, hvis ikke vi gør noget nu, og hvis vi vil igennem 2013 med et nogenlunde fornuftigt resultat," siger Per Lyngby.

Men kan man gå ud fra, at der ikke bliver behov for flere redaktionelle besparelser i år?

"Der er ikke noget, man kan gå ud fra på mediemarkedet i dag. Som sagt er det første gang i de 15 år, jeg har siddet som chef, at vi har to sparerunder samme år. Udviklingen kan ændre sig over en sommer, som vi har set i år. Sådan er vilkårerne, og vi er dybt afhængige af faktorer, vi ikke er herrer over. Derfor handler det om at være smidig og forandringsparat, så vi ikke står i en situation pludselig, hvor vi er nødt til at sætte ind med meget store, altomfattende sparerunder," siger Per Lyngby, der lægger vægt på, at der fortsat er udsigt overskud for huset i 2012 - og at den nuværende øvelse som nævnt handler om at sikre samme udsigt for 2013.

"Det er vigtigt, at man kan se, at vi har en fremtid, men det er også klart, at det skal ske på en måde, så vi beholder gejsten. Det skal der arbejdes med hele tiden. Jeg tror, det er vigtigt i den sammenhæng, at man som medarbejder skal kunne se, at tingene kan hænge sammen, så vi også indretter arbejdsgangen efter, at der er færre hænder. Enten ved at lave tingene på en anden måde eller ved at prioritere anderledes. Det er klart, at vi kan ikke blive ved med at skære ned og samtidig lave det samme, som vi altid har gjort."

- LR

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også