Peter Bro: Politisk journalistik hænger fast i proceshistorier

Der er for mange analyser, meningsmålinger og proceshistorier, mener journalistik-professoren, der efterlyser eksperimenter som P3s politikerfri uge.

Der er for mange motivanalyser, proces-mellemregninger og meningsmålinger i den politiske dækning, mener professor og leder af journalistuddannelserne på Syddansk Universitet, Peter Bro.

"I dag er procesjournalistikken blevet den redaktionelle rygmarvsreaktion, som ethvert nyt politisk tiltag bliver konfronteret med, fordi det falder os så let. At forholde os faktuelt til perspektiverne ved nye politiske udspil kan koste i dagevis af dyrebar researchtid, hvorimod procesjournalistikken altid kan koldstartes," skriver Peter Bro i en kronik i Politiken.

Det er hurtigt at ringe nogle politiske holdninger hjem, spørge nogle kommentatorer - eller få lavet en hurtig meningsmåling blandt danskerne, der måske i virkeligheden slet ikke har dannet sig en reel mening om det, de bliver spurgt om.

"Alt sammen en ganske tvivlsom baggrund at vurdere rimeligheden og rigtigheden af nye udspil fra de mennesker på, som danskerne har valgt til at arbejde i den brede offentligheds tjeneste," skriver Peter Bro i Politiken.

Dette procesfokus er dog ikke kun journalisternes skyld, mener han. Det skyldes også, at de politiske partier har opgraderet og professionaliseret kommunikationen, siden Folketinget under Nyrup i 1990'erne vedtog en firedobling af partistøtten.

Ligeledes har det en betydning, at politikere og journalister fysisk arbejder det samme sted - på Borgen, skriver Peter Bro. Det er et særsyn globalt set i politisk journalistik. Og det gør det mere nærliggende at indvie læserne i de politiske processer, som journalisterne er vidner til. 

Peter Bro roser P3's forsøg med en politikerfri-uge inden sommerferien for at tydeliggøre, hvad politisk journalistik også kan være. Og efterlyser flere af den slags eksperimenter med dansk nyhedsformidling. 

Den amerikanske avis Washington Post har for kort tid siden meldt ud, at den ville styrke fakta-tjekningen i dækningen af politik - særligt den amerikanske valgkamp. Avisen vil til det formål udvikle en faktatjekker-app, der automatisk og i realtid kan tjekke udmeldinger i politiske taler og debatter.  
 

- JHT

 



 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også