Ritzau-chef: Forlig giver ikke de store forandringer

Ritzaus adm. direktør Lars Vesterløkke er en lettet mand. I over to år har Konkurrencestyrelsen haft Ritzau i kikkerten for eventuelle brud på konkurrenceretlige-regler. Sagen, der startede med et tip fra en konkurrent og en razzia hos Ritzau i 2010, blev i går afgjort med et forlig, der for Ritzau kan beskrives som ganske mildt. 

Ritzaus adm. direktør Lars Vesterløkke er en lettet mand. I over to år har Konkurrencestyrelsen haft Ritzau i kikkerten for eventuelle brud på konkurrenceretlige-regler. Sagen, der startede med et tip fra en konkurrent og en razzia hos Ritzau i 2010, blev i går afgjort med et forlig, der for Ritzau kan beskrives som ganske mildt. 

"Vi har landet sagen ved at give tilsagn om to mindre ting. Vi har givet tilsagn om at afskaffe købspligten, som vi alligevel ville afskaffe (ved overgangen fra interessent- til aktieselskab, red.). Og så har vi taget til efterretning, at kontrakterne ikke måtte være så lange, som de var," siger Lars Vesterløkke, chefredaktør og adm. direktør i Ritzau.   

Kostbar sag
Ritzau har indgivet tilsagn for at afslutte en sag, som Lars Vesterløkke beskriver som lang, ubehagelig og omkostningstung for nyhedsbureauet.  

"Sagen er endt med forliget, og det er jeg godt tilfreds med. Vi skal ikke bruge penge på at køre en kostbar sag. Desuden er det ubehageligt at blive anklaget for nogle handlinger, som vi ikke mener, at vi har gjort. Vi har brugt meget energi og mange rådgivningstimer på sagen," siger Lars Vesterløkke, der vurderer, at sagen har kostet Ritzau mellem en halv og en hel million i omkostninger.

Forliget og ændringerne i kontrakterne vil ikke have nogen stor betydning for Ritzau fremover, vurderer han.

"Vi tilpasser en lille smule, det havde vi også overvejet. Vi opfatter det ikke som de store forandringer," siger han.

"Stadig ikke dominerende"
I rapporten om Ritzau skriver Konkurrencestyrelsen, at det er "styrelsens umiddelbare vurdering, at Ritzau har en
dominerende stilling på det nationale marked for nyhedstjenester" - hvilket gør eventuelle eksklusive købsforpligtigelser, som den Konkurrencestyrelsen har fundet i Ritzaus kontrakt med MetroXpress, mere alvorlige.

Ved at indgive tilsagn har Ritzau dog undgået, at styrelsen iværksætter en reel analyse af konkurrencen på markedet.

Lars Vesterløkke udtalte ved sagens begyndelse i 2010, at Ritzau ikke kunne betegnes som dominerende - og det mener han stadig.

"Vi har hele tiden anfægtet, at vi skulle være dominerende. Vores argument er blandt andet, at det marked, som Konkurrencestyrelsen beskriver og bruger som grundlag, ikke eksisterer. Vi opererer på et andet og bredere marked," siger Lars Vesterløkke.

Newspaq satte gang i sagen
I forbindelse med Konkurrencestyrelsens afgørelse kom det frem, at det var Newspaq, der i 2010 anmeldte Ritzau til konkurrencestyrelsen og satte gang i efterforskningen. Dengang var Newspaq en konkurrent - nu er det en del af Ritzau, der købte Newspaq af A-pressen tidligere i år.

Den sag vil Lars Vesterløkke ikke kommentere.

"Det har jeg ikke nogen kommentarer til – ud over, at jeg er glad for, at sagen er afsluttet. Jeg har brugt energi på den i to år. Den lukker på en måde, som for Ritzau er ganske venlig;" siger han. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også