Danske Specialmedier: Skuffende minister-melding

Det falder ikke overraskende i dårlig jord hos Danske Specialmedier, at kulturminister Uffe Elbæk (R) i dag har valgt at skubbe forhandlingerne om mediestøtten til efter sommerferien.

Det falder ikke overraskende i dårlig jord hos Danske Specialmedier, at kulturminister Uffe Elbæk (R) i dag har valgt at skubbe forhandlingerne om mediestøtten til efter sommerferien.

"Det er skuffende, at man må udsætte endnu en gang. Der har allerede været et meget langt forløb, og det er især bekymrende, hvis det betyder, at en ny mediestøtte ikke kan træde i kraft til januar. Det vil gå ud over de fritstående netmedier og nichemedierne, der er udsat for en stadigt hårdere konkurrence fra medier, der er statsstøttede," siger Christian Kierkegaard, direktør i Danske Specialmedier, der bl.a. organiserer en del af de fritstående netmedier som Altinget.dk og Avisen.dk, der har udsigt til at få del i mediestøtten - når den en gang falder på plads.

Midlertidig pulje til netmedier
For at sikre at de rene online medier kan få støtte fra næste år, vil Danske Spcialmedier foreslå regeringen, at der etableres en midlertidig pulje på 40 mio. kr., som net- og nichemedier kan søge - hvis den nye mediestøttemodel ikke når at træde i kraft til januar.

"Vi er i gang med at udarbejde et forslag, som vi vil aflevere til kulturministeriet i næste uge," siger Christian Kierkegaard, der uddyber, at finansieringen af den 40 mio. kr. store pulje skal tages fra bunken af overskydende licensmidler - de samme penge, som DR formentlig har set sig lun på, da DR's bestyrelsesformand, Michael Christiansen, for nylig sagde, at man vil bede kulturministeriet om 40 mio. kr. ekstra til udvikling af public service-tv til børn og unge.

"Der synes vi, at det vil være langt mere naturligt at bruge pengene på nye medier og mangfoldighed i mediebilledet," siger Christian Kierkegaard, der samtidig pointerer, at alle medier bør holde for, hvis regeringen vil skære i mediestøtten som en del af den spareøvelse på to mia. kr., regeringen er i gang med på erhvervsstøtte-området.

"Vores udgangspunkt er, at man må se på den samlede støtte til medierne, så man ikke bare skærer i nogle mediers støtte, men også ser på den støtte, DR f.eks. får," siger Christian Kierkegaard.

Han understreger, at støtten grundlæggende bør defineres som en demokratistøtte - og ikke erhvervsstøtte. Demokratistøtte er også den centrale betegnelse i Mediestøtteudvalgets rapport fra efteråret 2011, der rummer de seneste anbefalinger til en ny støttemodel, og som Christian Kierkegaard håber politikerne holder fat i som udgangspunkt i de kommende forhandlinger.

"Det vil betyde, at man kan nå et godt og hurtigt resultat."

Hvordan vurderer du mulighederne for at en ny mediestøtte kan træde i kraft 1. januar?

"Det mest ideelle vil være, at vi får en hurtig proces i august med fremlæggelse og vetagelse af et lovforslag og så godkendelse i EU. Men belært af erfaringerne er det ikke sikkert, at det vil ske. Det gør det ikke mindre kompliceret, at det både er mediestøtten og medieforliget, der skal forhandles.

- LR

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også