"Datajournalistikken skal ud af laboratoriet"

Lidt for få bidrag fra de øvrige nordiske lande og lidt for stor opmærksomhed på teknologien fremfor historierne. Det er nogle af de erfaringer, som Information tager med sig fra første runde af konkurrencen 'Nordisk Nyhedshacker', der er afviklet i samarbejde med med SDU og britiske The Guardian. 12 bidrag til konkurrencen er det blevet til, vinderen kåres i dag kl.

Lidt for få bidrag fra de øvrige nordiske lande og lidt for stor opmærksomhed på teknologien fremfor historierne. Det er nogle af de erfaringer, som Information tager med sig fra første runde af konkurrencen 'Nordisk Nyhedshacker', der er afviklet i samarbejde med med SDU og britiske The Guardian. 12 bidrag til konkurrencen er det blevet til, vinderen kåres i dag kl. 15 på et arrangement i samarbejde med DONA - og her fortæller redaktionschef på Information Nikolaj Thyssen om forløbet.

Hvad karakteriserer de bud, I har fået ind?

"Det svære ved nye værktøjer er, at de har det med at blive en pointe i sig selv. Journalister skal være på Twitter. Journalister skal kunne kode. Journalister skal skrive på en Ipad. Vi har en lidt mere jordnær tilgang til udviklingen. Det drejer sig om at fortælle væsentlige
historier. Om at oplyse og underholde. Og i den henseende er det ikke så vigtigt, hvilket værktøj man bruger, men hvilken historier man
fortæller. Derfor har det været utroligt opmuntrende, at de
datajournalistiske projekter, der er blevet nomineret, er båret af lysten
til at oplyse. Så jeg er utroligt glad. Eneste skår i glæden er, at vi ikke har fået så mange bidrag fra de nordiske lande, som vi havde håbet. Jeg håber, vi bliver bedre næste år til at skabe opmærksomhed uden for Danmark."

Hvad har været det mest overraskende / lærerige for jer?

"Det har været ret fantastisk at åbne døren til avisen og se hvor mange, som har lyst til at være med til at udvikle journalistikken. Information har i hele sin levetid været en platform for mennesker, som har væsentlige ting at berette. Nu er der også nogle nye typer, vi skal huske at invitere inden for. Jeg håber, at et projekt som Nyhedshacker vil blive opfatte som en invitation til nogle mennesker, som ellers ikke tænker på Information som et sted, hvor de kan bidrage. Vi har arbejdet sammen med både Guardian, Google og journalistuddannelsen på SDU - og det havde været et mindre ambitiøst og mindre skægt projekt uden dem. Så det drejer sig helt grundlæggende om at åbne journalistikken og involvere flere."

Hvad kan branchen lære af Nyhedshacker?

"Jeg tror ikke, jeg kan lære branchen meget andet end at famle sig frem."

Hvordan vil Information selv arbejde med datajournalistik fremover?

"Det afgørende er, at datajournalistikken kommer ud af laboratoriet. Det skal være er et værktøj, vi bruger, når det er det, der skal til, for
at fortælle en historie. Det var det med de store læk fra Wikileaks. Det er det med eksempelvis vores store serie om overvågning, hvor vi forsøger med brugernes hjælp at kortlægge overvågningen i Danmark. Jeg var for en måneds tid siden forbi et kursus i netjournalistik på RUC. Der var cirka 50 deltagere, og jeg spurgte hvor mange af dem, der havde lyst til at arbejde med netjournalistik. Det havde kun tre - og det kan jeg faktsik godt forstå. Meget af det vi opfatter som netjournalistik er først og fremmest hurtigt og billigt. Jeg ville meget gerne være med til at vise at netjournalistik kan meget mere end det."

- LR

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også