MediaWatch

Debat: Online video er også brandgod branding-platform

 
Indlægget er skrevet af Birgitte Jöhncke, Landechef for Specific Media i Danmark
 

 
Indlægget er skrevet af Birgitte Jöhncke, Landechef for Specific Media i Danmark

 

Alle tilgængelige tal viser, at online video annoncering på nettet er det hurtigst voksende reklamemedie. Det bliver understøttet af beregninger fra den internationale organisation for interaktiv markedsføring IAB (Interactive Advertising Bureau), som viser, at digital bannerannoncering med online video har overhalet search, som det hastigst voksende online annonceformat i Europa. Væksten er beregnet til gennemsnitligt at ligge på 21,3 procent målt over 2010 og første halvdel af 2011.

Ydermere anslår analysevirksomheden eMarketer, at online video fortsat vil stå for den største vækst i europæisk internetannoncering, og forventes at nå en omsætning på 850 millioner dollars inden 2015. Det er en seksdobling i forhold til det vi så sidste år – og holder eMarketers forudsigelser, så vil Preroll og mobilbannere være de mest populære, digitale videoannonceformater i 2012. Det er unægteligt høje vækstrater.

Spørg Disney
Blandt annoncører er der da heller ikke tvivl om, at online video er et højprioritets medie – når det gælder produktmarkedsføring. Men der er kun mindre branchemæssigt fokus på, at mediet også er særdeles velegnet i branding-øjemed.

Og det kan jo undre. For selvom annoncering på nettet har den indlysende fordel, at banneret via få klik kan konverteres til et salg – så udelukker det jo ikke, at online videoformaterne er mere end almindeligt velegnede til branding. Spørg bare fx Disney, Lloyd og Adidas.

Jeg føler mig sat tilbage til den spæde start af tv-reklamer i Danmark. Da var mantraet jo det direkte modsatte. Det eneste, der talte dengang var branding, branding og atter branding.

Lars Larsen-skepsis
Derfor var der nærmest heller ingen grænser for den skepsis, der mødte tv-reklamer, som ugespecifikt adresserede, at Netto havde ti bananer for en 10er, at Irma tilbød fem pakker blå kaffe for 80 kr. i weekenden eller, at der var dyner til halv pris i Jysk Sengetøjslager – alt sammen reklamer, som er det mest selvfølgelige at se i bedste sendetid i dag og som flytter fokus fra branding til salg.

Man plejer jo at sige, at historien aldrig gentager sig, men at man kan lære pokkers meget af den. I det her tilfælde virker det som om det omvendte gør sig gældende.

Fin facon
Og det kan jo dårligt andet end at undre – for hvorfor er den herskende holdning mange steder, at online ikke egner sig som branding-medie? Imod den holdning taler jo blandt andet det volumen, formatet har – og potentielt kan udvikle sig til, som nævnt ovenfor.

Læg dertil, at online video af alle eksperter anses for at være et ualmindeligt effektfuldt medie, som, i modsætning til traditionel bannerannoncering, kan anvende kombinationen af lyd og levende billeder til at kommunikere komplicerede budskaber på en let tilgængelig facon.

Branding + salg giver mere
Da online video endvidere kan målrettes mod den enkelte bruger, bliver virkemidlet yderligere forstærket. Dette giver online video en effektiv mulighed for at nå de målgrupper, der er svære at ramme på TV.

Måske er det på tide at gentænke annonceringsstrategierne – og erkende, at branding og direkte produktsalg forstærker hinanden og sagtens kan stå sammen på fælles platforme!

Mere fra MediaWatch

"Helt generelt synes jeg selvfølgelig, at vi chefredaktører skal stille op"

Principielt bør mediechefer også stille op til kritiske interviews, når medierne forventer det samme af fx politikere, mener Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, efter kritik fra tidl. statsminister af manglende interviews med B.T.'s ansv. chefredaktør Michael Dyrby i kølvandet på dokumentarfilmen om metoo på TV 2.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs