Medier: Åbenmundede kilder fodrer Dong-dækning

Fra EB til News er Dong-skandalen en godbid, der fascinerer læsere, brugere og seere. Børsen har dog en klar fordel, ifølge Niels Lunde.
MediaWatch

Medierne har bugnet af Dong-vinkler, siden fyringen af adm. direktør Anders Eldrup afslørede afgrundsdybe uoverensstemmelser mellem ham og bestyrelsens anført af formanden Fritz Schur.

Det skyldes de oplagte vinkler på person-konflikterne, som alle medier kan bruge, vurderer lektor i journalistik ved RUC Mark Ørsten blandt andet. Og så har kilderne været overordentligt samarbejdsvillige tilføjer han og tre mediechefer, der følger sagen tæt.

Dong-sag gavner News men ikke hovedkanalen
På TV 2 Nyhederne og News får historien, alt hvad den kan trække, og det er der god grund til, ifølge nyhedsdirektør Michael Dyrby, som også kan fortælle, at den har affødt en intern udmelding i forbindelse med, at sagens hovedperson, Anders Eldrup, er gift med TV 2’s adm. direktør Merete Eldrup.

“Historien er vigtig for os, fordi vi servicerer så mange danskere, og fordi den interesserer bredt. Den giver et kig ind på forholdet mellem direktion og bestyrelse, som vi normalt ikke får at se. Den giver også et indblik i Dongs strategi og overvejelserne om, hvilken vej selskabet skal gå, så den et stort indsatsområde for os,” siger Michael Dyrby.

Selv om han ikke har konkrete seertal i hovedet, er det et godt bud, at Eldrup-sagens højdepunkter har løftet News, vurderer han.

“På News tør jeg godt at sige, at seertallene steg, da Fritz Schur (Dongs bestyrelsesfmd., red.) holdt sit pressemøde, og da Eldrup trådte frem i går, for når nyhederne sker, søger folk til News. Det kan ikke umiddelbart registreres på nyhedsudsendelserne på hovedkanalen, der gælder andre mekanismer,” siger Michael Dyrby.

TV 2 gav intern melding om håndtering af Eldrup-historie
Anders Eldrup er gift med TV 2’s adm. direktør - er det noget I har forholdt jer til internt?

“Ja, selvfølgelig har vi det, alle er jo også klar over, at de to er gift. Derfor har jeg gjort klart, at jeg har ansvaret for dækningen af sagen. Når jeg selv har været involveret i en sag, vi har dækket, har min souschef håndteret den, uden at jeg blandede mig. Sådan er det hver gang vi har nogle medarbejdere, som er direkte eller indirekte involveret i en sag. Vi holder øjnene på bolden og dækker sagen som en hvilken som helst anden historie,” siger Michael Dyrby.

Hvornår mister I interessen for sagen?

“På et tidspunkt dør den ud og noget nyt dukker op, men det holder sagen kørende, at folk i inderkredsen- og i cirklerne omkring Dong udtaler sig til og uden for citat, selv da Eldrup ikke ville sige noget, og da Schur holdt lav profil. Det er nyt og anderledes. Så vi har dedikeret flere journalister til at dække den, da det gik op for os,” siger Michael Dyrby.

Ekstra Bladet med fire sider om spin-krigen
På Ekstra Bladet har Eldrup-sagen ikke givet oplagsudsving af hverken positiv eller negativ karakter, men der er ingen tvivl hos chefredaktør Karen Bro om historiens relevans for læserne.

“Det er også en super vigtig sag for os. Vores læsere ville synes det var underligt, hvis vi ikke beskæftigede os med de eksorbitante løninger, der er tale om. Vi har haft forsider på det, og det har ikke skadet os vores oplag,” siger Karen Bro.

Ekstra Bladet har i dag fire sider om sagen i papiravisen med fokus på “spinkrigen” mellem de to parter, som hver især har “mobiliseret grupperinger i et spinvælde på linje med det man ser i dansk politik” med Karen Bros ord. Derudover følger netredaktionen sagen time for time.

"Fritz Schur er jo flamboyant"
Også hun lægger vægt på, at sagen adskiller sig fra andre erhvervshistorier ved, at hovedpersonerne er så leveringsdygtige i saftige vinkler.

“Det er meget spektakulære mennesker, vi har har at gøre med. Fritz Schur er jo flamboyant og har meget store armbevægelser, så hovedpersonerne sætter jo selv scenen for dramaet.”

Ligger det lige højrebenet for jer at lave “forargelses-historier” på sagen?

“Det ligger til højrebenet for enhver journalist, for Dong er et statsligt selskab, og det er jo svimlende beløb og diverse alternative ordninger med nogle medarbejdere, der er kommet op i det helt høje luftlag for lønninger. Det er en væsentlig del af historien,” siger Karen Bro.

Dong hæver ikke trafikken særskilt på Ekstrabladet.dk
På nettet har trafikken også været god for Ekstra Bladet, lyder det fra digital chefredaktør Geir Terje Ruud.

“I går var det en rigtig god dag, der trafikken var specielt god, når vi kunne fortælle næsten live om hvad de to kamphaner forklarede. Vores loyale brugere kommer ind mange gange for at se om der er nyt. Men om den er løftet højt over vores vanlige niveau, tror jeg sandsynligvis ikke,” svarer han i en mail til Mediawatch.

Børsen: Vi fik Eldrup til at indrømme svagt lederskab
Børsens chefredaktør Niels Lunde er ikke overrasket over, at alle medier har kastet sig over sagen, men Børsens forspring på historien gør, at ejerskabet til historien er intakt, mener han.

“Vores opgave i en fællessag er at være bedst på substansen. Derfor bruger vi mange kræfter på at forstå sagen til bunds både i Schur-lejren og i Eldrup-lejren. Tidligt i forløbet, i fredagsavisen, kunne vi bringe Eldrups synspunkter, selv om han ikke havde fortalt offentligt om dem. Fordi vores journalister har så meget baggrundsviden, kan vi i dag på side 6 og 7 stille mere nærgående spørgsmål til Eldrup, som får ham til at indrømme, at han har været en svag leder,” siger Niels Lunde.

Borsen.dk-trafik blev løftet
Trafikken på Borsen.dk er desuden trukket op af Dong-historierne, og der er også breaket nyheder.

“Vores onlineredaktion kører selvstændigt af avisredaktionen. For halvanden uge siden fik Borsen.dk for første gang fat i Eldrup, og det lagde vi ud med det samme og blev citeret af alle. Nogle af solohistorierne på Borsen.dk kommer til gengæld bag betalingsgitter, så kun abonnnenter kan læse dem,” siger Niels Lunde.

Han er svær at lokke til at udtale sig om konkurrenternes dækning, som han overordnet kalder “udmærket”, men siger dog: “Jeg er blevet for gammel til at sige noget negativt om konkurrenterne”.

"Det er tunge mennesker, der er oppe at slås"
Det undrer ham heller ikke, at andre medier har så stor appetit på historien.

“Det er tunge mennesker, der er oppe at slås med Schur og bestyrelsen på den ene side og med Eldrup på den anden side. Dong er samtidig en af landet største virksomheder og på toppen af det, er den offentligt ejet, så også politikerne har en interesse i sagen. Det gør den på alle måder usædvanlig i erhvervsjournalistikken,” siger Niels Lunde.

- TBH

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også