Engell: Lækagesag ridser DR-lak

Lækagesagen giver DR troværdighedsproblemer på flere planer, men vil ikke stille DR dårligere i de kommende medieforhandlinger, mener Hans Engell.
Louise Reseke

DR-sagen, der er opstået i kølvandet på lækagesagen, kan om ikke vinde, så i hvert fald godt være med i kapløbet om, hvilken der er mest speget, mener politisk kommentator Hans Engell.

"DR har som TV Avisens chef, Naja Nielsen, siger, skilt hovedet fra kroppen i den her sag, og det er en meget bizar situation. For det første er det helt usædvanligt, at bestyrelsesformanden og generaldirektøren i Danmarks største nyhedshus sidder på den absolut største nyhed i lang tid - hvem er lækken. Det kan være meget svært at forstå for lyttere og seere, hvordan DR først kan bruge uge efter uge på at følge og afdække en sag, og så har man pludselig en øverste ledelse, der sætter en stopper for den videre dækning."

"For det andet er det bizart, at bestyrelsesformanden er involveret. Det er trods alt en politisk sag, som en politisk udpeget bestyrelsesformand, der refererer til kulturministeren, involveres i, så han får en viden, der er muligt politisk sprængstof. Det ville være fuldstændig utænkeligt i et bladhus, at en adm. direktør gik til bestyrelsesformanden og ikke chefredaktøren i en sådan dag - medmindre sagen har store medarbejdermæssige eller organisatoriske implikationer. Det er et forløb, der bør give anledning til en diskussion af, hvordan kommandoveje og de vandtætte skotter mellem redaktionerne og ledelse bør være i DR - enten i DR's bestyrelse eller blandt de mediepolitiske ordførere."

Problemet med kildebeskyttelsen
Hans Engell undrer sig også over, at Kenneth Plummer i sagen om lydfilen har udtalt, at hvis politiet vil have fingrene i filen må de komme med en dommerkendelse. Med andre ord har han indirekte sagt, at han vil udlevere filen, hvis politiet stiller med en dommerkendelse - og så står DR og Kenneth Plummer også med et troværdighedsproblem.

"Kommer politiet med en dommerkendelse og vælger Kenneth Plummer at udlevere filen, så ved alle også, at kildebeskyttelsen ikke er komplet i DR. Vælger Plummer ikke at udlevere lydfilen, så risikerer han og Michael Christiansen at blive hevet ind til afhøring, og det er spørgsmålet om en politisk udpeget bestyrelse kan leve med en generaldirektør og en politisk udpeget bestyrelsesformand, der kan stå til 12 dages hæfte. For en chefredaktør vil det nærmest være en ære at gå linen ud på den måde for de hellige journalistiske principper, men det samme gælder ikke for en generaldirektør," siger Hans Engell, der dog ikke tror at den tue på medieforhandlingernes vej, som DR spås at blive i foråret, er blevet større af lækagesagen.

"Selv om lækagesagen har udviklet sig til en større mediesag end en politisk sag - i hvert fald indtil nu, det kan stadig ændre sig igen - så er det ikke en sag, der får konsekvenser i forhold til medieforhandlingerne eller få politikerne til at stramme skruerne ydeligere i forhold til DR," siger han.
 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også