Annoncemarkedet slog rekord i 2022

Reklamer i podcasts var den kategori, der sidste år så den største vækst. For 2023 er der dog indikationer på en opbremsning for hele markedet.
Reklame-kategorien outdoor voksede i 2022 med 27 pct., | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Reklame-kategorien outdoor voksede i 2022 med 27 pct., | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Omsætningen på det danske annoncemarked nåede nye højder i 2022, hvor der blev solgt annoncer for knap 16,6 mia. kr. – en vækst på 4,6 pct. fra 2021. Det betyder, at markedet i 2022 satte rekord - men væksten ser ikke ud til at kunne holde niveau i år. 

Det skriver svenske Institut för Reklam- og Mediestatistiks (IRM) i en pressemeddelelse på baggrund af to nye rapporter om det danske annoncemarked i 2022.

De to nye rapporter er ”Reklameforbrugsundersøgelsen”, som behandler udviklingen på markedet som helhed, og ”Online Markedsstatistik” som specifikt undersøger digitale annonceinvesteringer.

Også de digitale reklamer så sidste år en stigning, da de i 2022 udgjorde 11,4 mia. – svarende til 69 pct. af annoncørernes samlede investeringer. Dermed steg de digitale annonceinvesteringer med 7,3 pct. i forhold til 2021. Væksten på det digitale annoncemarked fortsætter altså, efter den tog et ekstraordinært stort hop på 19 pct. i 2021, men stigningen er tilbage på et leje som fra før coronapandemien.

Podcast så vækst på 84 pct.

Den største relative stigning i 2022 var for reklamer i podcasts, hvor omsætningen steg med 84 pct. I kroner og ører er podcastannoncering dog fortsat beskeden og landede på 45 mio. kr., fremgår det i rapporterne.

En anden kategori, der sidste år så gode resultater, er reklamer i biografer, som voksede med 77 pct. og havde en omsætning på 132 mio. kr. Også outdoor, f.eks. bus- og metroreklamer, voksede, her med 27 pct., hvor der blev omsat for 605 mio. kr. Begge kategorier blev hårdt ramt under corona, men har med væksten i 2022 genvundet det tabte og opnået yderligere vækst sammenlignet med niveauet før pandemien.

Sidste års vækst skal dog ikke ses som et tegn på, at 2023 nødvendigvis vil forløbe på samme måde, lyder det.

”Trods den positive udvikling i 2022 som helhed er der indikationer på en opbremsning i væksten i andet halvår, således at annoncemarkedet dermed nu står foran et vanskeligere 2023,” udtaler Madeleine Thor, direktør på IRM i meddelelsen.

I oktober lød prognosen fra IRM ligeledes, at det danske annoncemarked ser ind i en ny periode med nedgang og fald i annoncesalget. Konkret er forventningen til 2023, at annoncemarkedet falder med 0,4 pct. Samme forventning har lydt fra det danske analyseselskab Kantar Gallup Adfacts og flere mediebureauer.

IRM er et uafhængigt institut, der løbende kortlægger og udgiver undersøgelser om reklame- og mediemarkedet i Norden.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også