MediaWatch

Facebook tillader hadtale mod russere når det handler om Ukraine

Ruslands ambassade i USA kalder Facebooks undtagelser om hadtale  i Ukraine og en række andre lande for "aggressive" og "kriminelle".

Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters/Ritzau Scanpix

Krigen i Ukraine fører til midlertidige ændringer i reglerne om hadtale på flere sociale medier under selskabet Meta Platforms.

Facebook- og Instagram-brugere i visse lande får således lov til at opfordre til vold mod russere og russiske soldater, når det handler om invasionen af Ukraine.

Det fremgår af interne mails, der er sendt til selskabernes moderatorer, og som nyhedsbureauet Reuters har set.

En talsperson fra moderselskabet Meta bekræfter ændringen.

"Som resultat af Ruslands invasion af Ukraine vil vi midlertidigt bære over med politiske måder at udtrykke sig på, som normalt ville overtræde vores regler om voldelige udtalelser så som "død over de russiske invasionsfolk", siger personen i en meddelelse.

"Vi vil stadig ikke tillade troværdige opfordringer til vold mod russiske civile," lyder det videre.

Den midlertidige ændring i reglerne om hadtale gælder i blandt andet Ukraine, Polen og Rusland.

Også i Armenien, Aserbajdsjan, Estland, Georgien, Letland, Litauen, Rumænien, Slovakiet og Ungarn tillades ifølge den interne mail visse former for hadtale mod russere på Facebook.

De interne mails viser også, at det vil blive tilladt at ønske død over Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Belarus' præsident, Aleksandr Lukasjenko.

Det gælder, medmindre opfordringen bliver for konkret.

Indeholder et opslag to såkaldte troværdighedsindikatorer - for eksempel metode eller sted - overtræder det Facebooks regler.

Tiltaget har straks vist sig kontroversielt, og Ruslands ambassade i USA tager skarpt afstand fra det.

"Metas aggressive og kriminelle retningslinjer er uhyrlige og fører til tilskyndelser til had og fjendtlighed over for russere," skriver ambassaden i en meddelelse.

Instagram skærer i sit udbud af apps 

Rusland blokerer Facebook, BBC og flere andre medier 

 

 

Mere fra MediaWatch

Ny "lytterobot" skal genkende musik i DR-programmer

DR har fuldautomatiseret processen med at notere, hvilket musik der bliver brugt i radioprogrammer og podcasts. Løsningen kan også bruges til at indsamle data om kønsbalancen blandt kunstnerne, der bliver spillet på DR’s kanaler.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs