MediaWatch

Bibliotekerne har udlånt flere lyd- og e-bøger under corona

Nedlukningen i 2020 gjorde det svært at låne fysiske bøger, og i stedet valgte borgerne lyd- og e-bøger på bibliotekernes virtuelle hylder. Men det samlede udlån er faldet.

Foto: Aleksander Klug/Ritzau Scanpix

De danske biblioteker lånte markant flere lyd- og e-bøger til brugerne i 2020 end året før. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Fra 2019 til 2020 steg de digitale udlån fra 5 millioner til 7,5 millioner.

Stigningen forklares med, at biblioteksbrugernes lånevaner i 2020 i høj grad var præget af coronapandemien, skriver statistikbanken.

Dermed har lyd- og e-bøgerne fyldt mere hos danske biblioteksbrugere sidste år i forhold til tidligere.

Bibliotekerne udlånte færre fysiske bøger og flere lyd- og e-bøger i 2020. | Foto: Danmarks Statistik
Bibliotekerne udlånte færre fysiske bøger og flere lyd- og e-bøger i 2020. | Foto: Danmarks Statistik

Hvor de i 2019 udgjorde 15 procent af udlånene hos bibliotekerne, steg andelen i 2020 til 26 procent - altså godt en fjerdedel af alle de samlede udlån.

Samtidig faldt antallet af fysiske udlån fra 29,4 millioner til 21,6 millioner.

Under coronapandemien var de fysiske biblioteker omfattet af nedlukningen, og dermed var der kun begrænsede muligheder for at låne fysiske bøger fra de danske biblioteker i 2020.

På grund af coronapandemien var der også et fald i antal besøgende hos bibliotekerne generelt samt til arrangementer og udstillinger, der blev afholdt på bibliotekerne.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Top 20: OL-håndbold og sejlsport trak flest seere

TV 2's nye underholdningsprogram "Først og sidst" tabte sin førerposition fra forrige uge til en række OL-opgør, som skubbede andre formater ned af listen. OL stod for 12 af 20 udsendelser i Kantar Gallups liste over sidste uges 20 mest sete liveprogrammer.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs