MediaWatch

Tjekdet vil være national portal til bekæmpelse af fake news

Faktatjekmediet Tjekdet opretter to vidensbanker, som skal samle ressourcerne til bekæmpelse af misinformation og undervisning i digital navigation.

Med to nye videnbanker samler TjekDet.dk løbende ny viden, oplysnings- og undervisningsmaterialer samt forskning inden for misinformation og desinformation. | Foto: Pressebillede / TjekDet

Ni måneder efter sin start som uafhængig forening er faktatjekmediet Tjekdet nu klar til at realisere sin plan om at udvikle sig fra alene at være et faktatjekmedie til at blive en national portal for alle typer af indhold om fake news, misinformation og desinformation. Det skriver Tjekdet selv og i en pressemeddelelse.

Som en del af udmøntningen af den ambition lanceres i dag to vidensbanker:

Den ene vidensbank hedder tjekdet.dk/undervisning og er genvejen til undervisningsmaterialer og inspiration til især forældre, undervisere, elever og studerende - fra grundskolen til den videregående uddannelse.

Den anden vidensbank tjekdet.dk/forskning samler og formidler dansk videnskabelig forskning inden for misinformation og desinformation.

"Rundt om i landet udvikler aktører på stribe undervisningsmaterialer i sikker digital navigation, oplysningskampagner og analyser om misinformation og desinformation. Samtidig skaber adskillige danske forskere på universiteterne løbende ny videnskabelig indsigt på området Men de danske aktiviteter har hidtil foregået helt uafhængigt af hinanden og gjort det svært at få overblikket over den store mængde af viden og indsatser på området," skriver Tjekdet i en pressemeddelelse.

"Der har manglet en fælles og overskuelig indgang til både den videnskabelige viden og de redskaber, der rent faktisk er til rådighed allerede, og som kan medvirke til at bekæmpe forureningen af den demokratiske debat. Og endelig har der manglet et let tilgængeligt sted, hvor undervisere på alle niveauer kan søge efter materialer og redskaber til undervisningen. Kombineret med de aktuelle daglige faktatjek, så skaber TjekDet nu den fælles indgangsdør til det hele," siger Lisbeth Knudsen. Hun var initiativtager til TjekDet.dk i 2016 og er i dag bestyrelsesformand for Foreningen TjekDet, der driver faktatjekmediet.

Mere fra MediaWatch

Heartbeats slutter sig til kritik af ændringer på Loud

Det vil være decideret konkurrenceforvridende, hvis Berlingske Media får godkendelse af Radio- og tv-nævnet til at øge sin ejerandel i den statsligt finansierede dab-kanal Loud. Det mener det lydproducerende medier Heartbeats ifølge Berlingske. Dermed tilslutter mediet sig kritikken fra Zetlands direktør Tav Klitgaard samt Podimos adm. direktør Morten Strunge, som over for MediaWatch har kaldt situationen "absurd"."At man nu kan handle offentlige støttekroner på denne her måde – og på den måde bygge en privat virksomhed endnu stærkere – synes jeg er vanvittigt og fuldstændig konkurrenceforvridende," siger Le Gammeltoft, stifter og kreativ direktør i Heartbeats.Kritikken går på, at dab-radioen Loud får ca. 65 mio. kr. årligt i offentlig støtte, og at Berlingske Media som hovedejer de kommende to år, indtil sendetilladelsen udløber, reelt vil få ca. 150 mio. kr. i offentlig støtte, som mediekoncernen kan bruge til at styrke sin produktion af lydindhold.De hæfter sig sammenfattet ved, at Berlingske Media dermed de kommende to et halvt år reelt får i omegnen af 150 millioner kroner i offentlig støtte, som mediekoncernen kan bruge til at løfte sin lydproduktion.Berlingske Media ønsker at øge sin ejerandel i Loud fra 40 til 91 pct. samt ændre stationens navn til 24syv.

TV 2-ansatte bruger efteruddannelsesdage på kulturforbedring

TV 2 Nyhedernes ansatte bliver trukket to uddannelsesdage på kurser, der skal forbedre arbejdsmiljøet efter sidste års fokus på kulturproblemer og en hård tone i afdelingen. Det sker efter aftale med tillidsfolk og er en fælles investering i arbejdet, siger hovedtillidsrepræsentant.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs