MediaWatch

Den australske regering: Facebook er tilbage ved forhandlingsbordet

Efter at have blokeret for visning af nyheder på sin platform forhandler Facebook igen med den australske regering, siger premierminister.

Scott Morrison, premierminister, Australien. | Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix

Facebook forhandler igen med den australske regering i et forsøg på at finde en løsning, efter at det sociale medie torsdag blokerede for visningen af nyheder på sin platform i Australien.

Det sagde premierminister Scott Morrison ifølge Reuters og The Guardian på en pressekonference lørdag.

"Jeg er glad for, at Facebook, som det ser ud nu, forsigtigt har besluttet at imødekomme os og få diskussionen i gang igen," sagde han.

Blokeringen torsdag var en foreløbig kulmination på striden om de australske myndigheders kommende lovtiltag, der tvinger techplatforme som Google og Facebook til at betale for medieindhold på platformene - hvis ikke gennem frivillige aftaler, så pålagte.

"Mit arbejde består nu i at sikre, at vi kommer videre med drøftelserne, og at vi når en tilfredsstillende konklusion," forklarede Scott Morrison.

Facebook har dog ikke offentligt givet udtryk for at have justeret sin modstand mod den kommende lov, så det er uklart, om det er muligt for parterne at finde en løsning.

Præmissen skiller parterne

Fredag forklarede Facebooks nordiske kommunikationschef, Peter Münster, at det er lovforslagets præmis om, at Facebook udnytter mediernes indhold, der grundlæggende skiller parterne.

"Idéen, om at vi tager nogens indhold, og uretmæssigt bruger det til noget, og derfor skal betale for det, er forkert. Det er ikke os, der lægger mediernes indhold på Facebook. Det er enten medierne selv eller deres læsere, der lægger indholdet på Facebook, og hvis det generede dem, at det lå der, kunne man jo overveje, om man skulle blive ved med at lægge det op. Men der er ikke tale om, at vi henter nyheder og deler dem på platformen," sagde han til MediaWatch.

Striden har vakt international opmærksomhed, da flere lande går med samme tanker som Australien. Herhjemme sagde kulturminister Joy Morgensen fredag, at hun mener, at techgiganterne bør betale for medieindhold, hvilket høstede opbakning fra støttepartierne SF, Enhedslisten og Radikale Venstre.

En anden af de store teknologiselskaber, Google, slog også først ind på en konfrontatorisk kurs i Australien. Selskabet truede med at lukke sin søgemaskine som konsekvens af lovforslaget, men indgik siden blandt andet en tre-årig aftale med Rupert Murdochs mediekæmpe News Corp, der bl.a. er Australiens største avishus, om netop at betale for at dele medieselskabets nyheder via Google News Showcase.

Ifølge mediet Axios var det den sidste aftale, Google manglede at få på plads, for at imødekomme regeringens krav.

Søttepartier bakker regeringen op i spørgsmål om betaling fra techgiganter

Danske Medier roser ministersignal og vil undgå dansk Facebook-konflikt 

Mere fra MediaWatch

K-ordfører kalder skrottet some-lovforslag for tidsspild

Et lovforslag, som skulle forpligte bl.a. sociale medier til at fjerne ulovligt indhold inden for 24 timer, er bremset af EU-Kommissionen. Konservatives erhvervs- og forbrugerordfører mener, lovforslaget fra begyndelsen skulle have været udformet anderledes.

Debat: Medieforhandlingerne viser skræmmende mangel på viden

Resultatet af medieforliget er et skævvredet mediemarked, hvor regeringen med pincet vil udpege, hvilke medier og hvilket indhold, der fortjener politikernes nåde. Sådan lyder det fra direktør i Danske Medier, Mads Brandstrup, i dette debatindlæg.

Stort boligmagasin skifter fra Bladkompagniet

Realdania-ejet magasin med sekscifret oplag har skrevet kontrakt med en ny distributør. Prisen er lavere, og kvaliteten højere, lyder forklaringen. Realdania har ingen planer om at stoppe den trykte udgave af magasinet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs