MediaWatch

Domstol i London: Assange kan ikke løslades mod kaution

En domstol i London afgjorde onsdag, at den 49-årige Julian Assange ikke kan frigives mod kaution.

Foto: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix

En britisk domstol siger i en afgørelse onsdag, at WikiLeaks-stifteren Julian Assange ikke kan løslades mod kaution.

"Det er min vurdering, at der er gode grunde til at antage, at hvis hr. Assange løslades i dag, så ville han ikke møde op i retten igen ved appelsagerne," lyder afgørelsen fra sagens dommer, Vanessa Baraitser.

I mandags blev det afgjort, at den 49-årige Julian Assange, der er australsk statsborger, ikke skulle udleveres til USA. Der risikerer han en lang fængselsstraf.

Vanessa Baraitser begrundede mandagens beslutning med, at hun ikke kunne give ordre til en udlevering af Assange, da der var en alvorlig risiko for, at han ville begå selvmord.

Har appelleret afgørelse

Processen kan dermed nå Storbritanniens øverste domstol og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Den kan i givet fald trække ud i flere år.

Det amerikanske justitsministerium siger, at det vil fortsætte sine bestræbelser på at få udleveret Assange. Ministeriet bekræfter onsdag ifølge nyhedsbureauet dpa, at det har appelleret den britiske domstols afvisning af at udlevere Assange.

Hans advokater siger, at anklagerne er politisk motiveret med massiv støtte fra præsident Donald Trump. De siger, at en udlevering af Assange ville udgøre en stor trussel mod journalisters arbejdsmuligheder.

Ved mandagens retsmøde afviste dommer Vanessa Baraitser næsten alle argumenter fra Assanges advokater. Men hun sagde, at hun ikke kunne give ordre til en udlevering på grund af frygten for et selvmord.

Langvarig retssag

Retssagen blev indledt i februar sidste år, men blev forsinket af pandemien. Assange har siddet i et topsikret fængsel i London under hele forløbet.

Britisk politi anholdt Julian Assange på Ecuadors ambassade i London i april 2019. Der havde han søgt tilflugt i syv år.

Advokaten Stella Moris, som er Assanges partner og mor til hans to sønner, fremlagde tidligere under retssagen en opfordring til en løsladelse af Assange fra gruppen Journalister Uden Grænser.

I opfordringen hedder det, at en amerikansk domstol kan idømme Assange en straf "på op til 175 års fængsel for anklager, som blandt andet er gået ud på at give oplysninger til pressen til gavn for offentligheden".

Assange søgte tilflugt på Ecuadors ambassade i 2012 oprindeligt for at slippe for at blive udleveret til Sverige. Der var han beskyldt for at stå bag voldtægt og seksuelle overgreb mod to svenske kvinder. De svenske anklager blev droppet i november 2019.

/ritzau/Reuters

Mere fra MediaWatch

Lav tilslutning fra kunderne til Netflix' spilleplatform

Inden udgangen af 2022 vil Netflix have fordoblet sit udbud af mobilspil. Men på de ni måneder siden lanceringen af de første spil, har kun en lille del af abonnenterne udvidet deres Netflix-forbrug fra TV til også at gælde gaming.

Efter 18 år er det slut med NFL på Viaplay

Siden 2004 har danske fans kunnet følge amerikansk fodbold på Viaplays kanaler, men nu er det slut: Markedet har forandret sig for meget, lyder det fra Viaplay Group, der hidtil har siddet på rettighederne.

Lindhardt og Ringhof ser gevinst i forskelligheder med nykøbte Clio

Med overtagelsen af edtech-selskabet Clio har Lindhardt og Ringhof Uddannelse forstærket sin topposition på markedet for lærermidler. En ny, samlet platform vil stå klar inden for ”et års tid”, siger direktør. Konsolideringen vil også betyde afskedigelser bl.a. af Clios adm. direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs