Frankrig: Provokation at USA forlader møder om skat til it-giganter

Vi var kun få centimeter fra aftale om digital skat, siger fransk finansminister. Så kom der et brev fra USA.
Bruno Le Maire, Frankrigs finansminister. | Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Bruno Le Maire, Frankrigs finansminister. | Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
AF RITZAU/AFP

Frankrigs finansminister, Bruno Le Maire, kalder det en provokation, at USA i sidste øjeblik vil afbryde forhandlinger om, hvordan man skal beskatte digitale giganter.

Det har USA meddelt i et brev til flere store lande i Europa, oplyser han.

"Jeg kan bekræfte, at vi har modtaget – sammen med vore partnere i Italien, Spanien og Storbritannien – et brev fra USA's finansminister, Steven Mnuchin, der bekræfter, at de ikke ønsker at deltage i fortsatte OECD-forhandlinger om digital skat," siger Le Maire til fransk radio.

"Dette brev er en provokation," mener han.

Frankrig, Storbritannien, Italien og Spanien havde allerede sendt et svar til regeringen i USA. Her udtrykte de deres vilje til at enes om en "fair digital skat" på OECD-niveau så hurtigt som muligt, siger han.

OECD er de vestlige landes økonomiske samarbejdsorganisation.

Det var typisk rettet mod it-giganter som Facebook, Apple, Google, Netflix og Amazon.

"Vi var kun få centimeter fra en aftale om skat på de digitale giganter, som måske er de eneste mennesker i denne verden, der har haft umådelig stor gavn af coronavirus," konstaterer Le Maire.

Frankrig besluttede for knap halvanden år siden at indføre sin egen digitale skat på op mod 3 pct. af omsætningen hos de store techgiganter.

Men regeringen i Paris gik med til at udsætte skatten på de store digitale selskaber for at gøre plads til en større aftale inden for OECD's rammer.

USA's farvel til forhandlinger er en meget dårlig nyhed. Det siger SF's medlem af Europa-Parlamentet Kira Marie Peter-Hansen.

"Derfor er det tid til, at Danmark trækker i førertrøjen og samler ligesindede EU-lande om at lave en techskat," siger hun.

"Nu er det på tide, at (statsminister) Mette Frederiksen står ved sit ord og starter arbejdet for, at techgiganterne også skal bidrage," mener hun.

/ritzau/AFP

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også