MediaWatch

Politikere ønsker at straffe medier hårdere for injurier end sociale medier

Straffen for injurier i massemedier skal være op til dobbelt så hård, som hvis det fandt sted på sociale medier, mener et flertal i Folketinget. Det er til trods for, at de fleste overtrædelser finder sted på sociale medier.

Foto: Ritzau Scanpix/Jens Dresling

Der er politisk opbakning til, at hammeren skal falde hårdere over for traditionelle medier, hvis de lægger spalteplads til æreskrænkelser, end hvis tilsvarende bliver fremsat på sociale medier. Det skriver Journalisten, efter der i oktober blev fremsat et lovforslag, der skal skærpe straffen for injurier, og som ventes vedtaget inden nytår.

Konkret skal journalister og redaktører kunne straffes dobbelt så hårdt med op til to års fængsel, som hvis en person skrev tilsvarende injurierende kommentarer på eksempelvis Facebook, fremgår det. Samtidig foreslås det at femdoble bødestraffen for chefredaktører, mens bøden til privatpersoner tredobles. Lovforslaget møder bred opbakning fra politikerne - kun Enhedslisten og SF har endnu ikke lagt sig fast på deres holdning.

Dansk Journalistforbunds formand, Lars Werge, kritiserer forslaget, som han kalder helt skørt, for at ville straffe samme forbrydelse forskelligt.

Ifølge Trine Bramsen, retspolitisk ordfører for Socialdemokratiet, er begrundelsen, at man bør kunne forvente højere troværdighed af medierne end privatpersoner, skriver Journalisten, mens Jan E- Jørgensen, Venstres medlem af retsudvalget, udtaler, at højere straf skal forhindre en økonomisk spekulation i at bryde loven.

"Privatpersoner, der skriver noget æreskrænkende, gør det ikke ud fra en forventning om økonomisk vinding. Det incitament har medierne. Man tjener jo penge på at lave avis," siger Jan E. Jørgensen til Journalisten.

Mere fra MediaWatch

CNN varsler afskedigelser

En fyringsrunde, der vil finde sted denne uge, er blevet annonceret til medarbejderne i CNN. Ifølge CNN Business bliver den omfattende.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs