Aller-top kendte til kreditkort-kilder

Aller-skandalen trækker nu tråde til koncernens topledelse. MediaWatch kan nu afsløre, at overdirektør Erik Aller tidligere er blevet informeret om brug af kilder i kreditkort-selskaber og sort betaling af kilder i den norske del af koncernen.

Allers topledelse har kendt til – og set igennem fingre med - sort betaling af kilder og brug af kilder i kreditkortselskaber, der fremskaffede oplysninger om kendissers konti.

Aller har i Danmark iværksat en undersøgelse af Se og Hørs systematiske køb af oplysninger om kendte menneskers kreditkort. Men MediaWatch kan nu afsløre, at den nordiske mediekoncerns topledelse allerede i 2006 valgte at se igennem fingre med en lignende sag i Norge.

Erik Aller, overdirektør i Aller-koncernen og bestyrelsesformand for Allers norske datterselskab, blev i 2006 af norsk Se og Hørs daværende chefredaktør, Odd Johan Nelvik, orienteret om, at bladet betalte sorte penge til kilder og havde hemmelige kilder i kreditkortselskaber og flyselskaber. Det viser et indtil videre hemmeligt notat, som MediaWatch har set.

Notatet er forfattet af Odd Johan Nelvik, der informerer sin bestyrelsesformand om bladets håndtering af en bog, som en tidligere Se og Hør-journalist, Håvard Melnæs, er ved at skrive om bladets metoder.

”Vi ved, at der vil komme afsløringer i bogen om vores kilder i flyselskaber og kreditkortfirmaer, nogle som flere gange har hjulpet os med at få eksklusive billeder af kendisser både i Norge og udenlands. Vi har foretaget nødvendige tiltag for at varetage vore kilders sikkerhed,” skriver Nelvik til sin bestyrelsesformand. Offentligt afviste Nelvik senere at kende til den slags metoder på bladet.

Nelvik bekymrer sig også om, hvorvidt bogen vil nævne de gange, bladet ”har måttet give honorarer eller goder til kendisser som ikke er blevet indberettet til skattemyndighederne.”

”Vi er jo nogen gange blevet nødt til at tage sådan nogle smutveje for at få de bedste historier, selv om det er uhyre sjældent, at sådanne ting sker,” skriver Nelvik, og gør sin chef opmærksom på, at en eventuel negativ omtale kan skade bladsalget på Se og Hør, Allers absolutte cash cow i Norge:

”Jeg er mest bekymret for, at kendisser i en periode ikke vil stille op i bladet, og at negativ dækning i andre medier kan skade salget.”

Af notatet fremgår det også, at Se og Hørs ledelse overvejer, hvordan man kan minimere skaderne af negativ omtale bl.a. ved at så tvivl om den tidligere sladder-journalists troværdighed.

Informationerne fik dog ikke Allers topledelse til at gribe ind over for Se og Hørs metoder.

Aller lod stå til

Bogen ‘En helt vanlig dag på jobben’ vakte debat i de norske medier, da den udkom i begyndelsen af 2007. I bogen skriver Håvard Melnæs bl.a., at Se og Hør jævnligt betaler kilder store beløb og har kilder i kreditkortselskaber og flyselskaber.

Norske Nordea, der angiveligt husede en læk, som solgte oplysninger om blandt andre den norske kongefamilies privatkonti, iværksatte en undersøgelse. Den konkluderede, at det var mere end “50 pct. sandsynligt, at en ansat havde solgt oplysninger til Se og Hør,” men kunne dog ikke dokumentere konkrete tilfælde. Nordea strammede herefter sin digitale sikkerhed. 

Aller derimod foretog ingen interne stramninger. Selskabet valgte i stedet at afvente en høring, som redaktørforeningen i Norge bad Norsk Presseforbund arrangere.

"Der jo forskel på noget, der er urgent, og så to do the important before the urgent. Reelle problemer løber ingen vegne, og hvis det er en storm i et glas vand, forsvinder problemerne af sig selv," sagde Erik Aller til Berlingske om sagen i februar 2007.

På høringen, der ikke konkluderede meget, afviste chefredaktør Nelvik at kende til de problematiske metoder, som Melnæs beskriver i sin bog.

Nelvik: Alle medier har brug for gode kilder

Men i notatet til Erik Aller skriver Odd Johan Nelvik altså, at han kender til både betaling af kilder uden om skattevæsenet og til kilder i fly- og kreditkortselskaber.

Nelvik, der forlod Se og Hør i 2008,  siger i dag til MediaWatch, at notatet er en "orientering til Erik Aller om ting, der ville stå i bogen".

Foreholdt, at han ordret skriver, at Se og Hør har  og betaler de omtalte kilder, siger han:

"Vi havde kilder mange steder. Dem kan jeg selvfølgelig ikke kommentere på."

Aller-ledelsen tog ingen skridt for at begrænse brugen af de omtalte kilder eller betalinger, bekræfter Nelvik, der i dag er leder af brændevinsproducenten Det Norske Brenneri.

"Det er jo utroligt vigtigt at have gode kilder. Det ved enhver journalist. Det er vigtigt for alle medier Det er også vigtigt i Aller for at få gode historier."

Det gælder altså også kilder i blandt andet kreditkortselskaber og banker og kilder, der betales uden om skat?
"Det er rigtig vigtigt at have gode kilder."

MediaWatch har siden fredag formiddag forsøgt at få en kommentar fra Erik Aller. Trods flere henvendelser er Erik Aller dog ikke vendt tilbage inden artiklens deadline.

Den daværende chefredaktør for det danske Se og Hør, Henrik Qvortrup, sagde i 2007: “Det er ingen hemmelighed, at vi taler med mange forskellige kilder hele tiden. Og jeg synes da, at danske Nordea-ansatte med fordel kunne lære noget af deres norske kolleger.”

Aller Medias adm. direktør i Danmark, Pål Thore Krosby, har til Metroxpress fortalt, at han dengang indkaldte Qvortrup til en “snak" for at sikre sig, at danske Aller ikke skulle møde samme anklager, som sit norske søsterblad.

I Danmark har kilder fortalt, at udgiverdirektør i Aller, Per Ingdal, har været orienteret om den ulovlige overvågning af kreditkortoplysninger. CEO Pål Thore Krosby melder dog, at han vil afvente husets interne undersøgelse, inden han beslutter, hvilke konsekvenser sagen skal have.

Del artikel

Relaterede artikler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også