Schilling: Alt går efter planen

Den voksende gæld og underskuddene er en del af den vækstplan, som forelagt Tønder Bank, skriver Lars Schilling Jacobsen.

Magasinudgiveren bag de fem selskaber, som Fondsrådet vurderer bærer et hovedansvar for Tønder Banks kollaps, siger, at hans selskaber følger den vækstplan, der er blevet lagt, og afdrager på gælden efter aftale med Tønder Bank. 

Overordnet ser økonomien i koncernen vanskelig ud. Selskabernes bankgæld er siden sommeren 2011 vokset med 9,5 mio. kr. og er nu, ifølge Fondsrådet, på 44,5 mio kr. De seneste regnskaber - fra 2010/2011 - viser et samlet underskud på over 6 mio. kr. og en samlet negativ egenkapital. 

Selskabernes engagementer i Tønder Bank er nu overtaget af Sydbank, fortæller Lars Schilling Jacobsen. Og selskabets magasinforretning er i vækst og barsler med nyudgivelser i Tyrkiet, Finland og Rusland, fortæller han.

Sendte svar over mail

MediaWatch har interviewet magasinudgiver Lars Schilling Jacobsen, men han har efterfølgende ikke ønsket, at citaterne blev bragt. Han begrunder, at han ikke er nok inde i den økonomiske og juridiske side af de fem virksomheder til at kunne udtale sig om detaljerne. 

Han har ikke ønsket at kommentere på, hvorfor han - i strid med selskabsloven- udtog aktionærlån af selskabet BM Service Holding.

Han har heller ikke ønsket at kommentere på de anmærkninger, som revisorerne havde til selskabernes regnskaber. Revisorerne påpegede blandt andet, at et selskabs resultat og egenkapital var misvisende, fordi nogle kapitalandele var værdisat for højt. 

Han har heller ikke ønsket at kommenter på, hvorfor han som adm. direktør og medejer ikke har overblik over økonomien i sine selskaber. 

I stedet har han sendt følgende tre svar på mail.

Fondsrådet vurderer, at Tønder Bank skulle have nedskrevet jeres gæld med 35,2 mio. kr. Er du enig i det - eller vurderer du, at I ville kunne betale alle 44,5 mio. kr. tilbage?
Ja, vi har jo påtaget os gældsforpligtelsen i forbindelse med den virksomhedshandel, vi gennemførte med Tønder Banks mellemkomst i sommeren 2010. Så vi lagde en plan, der indebar et underskud i de første par driftsår, indtil vi havde rekonstrueret virksomheden, og derefter skulle virksomheden begynde at give overskud. Og vi skulle så afdrage på gælden og betale renter fra dag 1. Og vi holder gudskelov vores vækstplan og budgetter, og er gået fra 28 til 38 medarbejdere i perioden. Så måske er det derfor, at Tønder Bank ikke har følt sig foranlediget til at nedskrive på den gæld, vi valgte at overtage i 2010. Men det kan naturligvis kun være rene spekulationer fra min side.

Gælden er, ifølge Fondsrådet,  steget 9,5 mio. kr. siden sidste balancedato (juni 2011, red.), hvordan kan det være?

Af konkurrencemæssige hensyn vil jeg helst ikke gå i detaljer med, hvilke aktiviteter vi har gang i. Men jeg kan dog overordnet sige, at den øgede gældssætning overvejende skyldes en international ekspansion, som pludselig opstod som en mulighed for virksomheden i fjor. Vi starter eksempelvis med at udgive Strikkemagasin og en titel mere i Rusland og Tyrkiet ultimo november, og yderligere har vi netop forhandlet os frem til en aftale om, at vi skal udgive det tyske Burda-magasin på finsk i Finland.

Kunne I have klaret jer uden ekstra lån i banken siden sidste regnskabsår?

Ja, det kunne vi godt. Så havde vi blot måtte skrue ned for nogle af vores ekspansionsplaner. Gælden er som udgangspunkt ikke en driftsmæssig udfordring for os så længe renten er lav, men det er klart at vi ikke kan være så ekspansive hvis renten måtte stige betragteligt. Så må vi konsolidere i stedet. Vores engagement er nu flyttet over i Sydbank, hvor vi har fået en fin modtagelse. Vi vil nu sætte os ned med dem og udfærdige en ny plan for hvilke muligheder vi har for at få finansieret vores drift fremadrettet, og justere vores strategi derefter.

- JHT 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også