Megamagasiner giver hovsa-hype

Der er ekstra blad- og annoncesalg at hente, når mode- og dameblade udgiver meganumre som Feminas aktuelle guld-nummer. Men opsvinget er kortvarigt, siger bureau.

"Det største nummer nogensinde" lyder budskabet i en guldbjælke på forsiden af den seneste udgave af Femina, årets nr. 43 og et "guld-nummer” med 260 sider. Meganumre er en del af magasinernes udgivelsescyklus og et velkendt greb til at hype bladet over for læsere og annoncører, og det er da også en væsentligt del af formålet for Femina, fortæller chefredaktør Camilla Kjems:

"Vores sigte er først og fremmest at give vores læsere, de danske kvinder samt vores annoncører noget helt ud over det sædvanlige. Vi har lagt mange ekstra redaktionelle ressourcer i produktet, så det har som sådan ikke været et tiltag med kommercielt sigte. Men ender det med også at give et øget salg, er det selvfølgelig kun en ekstra gevinst," siger hun i et svar per mail.

Ifølge Camilla Kjems har den ekstra indsats også givet bonus; nr. 43 har solgt "væsentligt flere annoncer" end et normalt Femina – og vil finde flere læsere og købere end normalt, tror hun.

"Da det er et nyt tiltag, der ikke er set lignende på det danske marked, håber vi på en pæn oplagsstigning," siger Camilla Kjems.

Kortvarig effekt
På mediebureauet IUM bekræfter kontaktchef Linda Christensen, at meganumre bestemt har effekt på blad- og annoncesalg. Spørgsmålet er bare, hvor meget effekten er værd.

"Det, vi kan se med de store numre, som stort set alle titler laver med mellemrum, er, at det giver noget ekstra i løssalg for det enkelte nummer. Oplaget får som regel et løft, fordi man fanger nogle af impulskøberne i kiosken. Men det er et one off, der booster oplaget det ene nummer, så falder det igen. Det har ingen langsigtet virkning på oplaget," siger Linda Christensen, der oplever en tilsvarende effekt i forhold til annoncesalget.

”Det skaber noget hype, men jeg tror ikke på, at det giver så meget ekstra i kassen, fordi mange annoncører typisk vælger at omallokere annoncekroner fra et andet nummer,” siger Linda Christensen.

"Feminas udfordring er, at mange af de lidt lækrere livsstilsannoncører er tilbøjelige til at foretrække Alt for damerne (konkurrenten fra Egmont Magasiner, red.), der har lidt mere upscale læsere og en lille bitte smule bedre fat i de lækre annoncører. Det kan man prøve at ændre på ved at lave et mere lækkert og magasinagtigt nummer, men igen, skal det virke, skal der ligge en mere langsigtet strategi bag, det er ikke nok med et one off," siger Linda Christensen, der samtidig pointerer, at det er begrænset, hvor mange nye annoncører Femina kan hente. Store mærkevarebrands som Louis Vuitton eller Chanel vil fortsat orientere sig mod andre titler f.eks. - meganummer eller ej.

Brander bladet
Set fra Camilla Kjems stol handler guld-nummeret, der bl.a. hylder "100 kvinder, der inspirerer og imponerer" naturligvis også om rigtig meget andet end at få annoncekroner i kassen, f.eks. branding:

"Femina er bladet for den moderne kvinde, der kan tænke selv – og på andre end sig selv. Og den position mener jeg, at et nummer som dette er med til at forstærke," skriver Camilla Kjems.

"Guld-nummeret er tænkt som en helt ekstraordinær hyldest til alle de kvinder, der skaber, leder, kreerer, innoverer og tør inden for de brancher, vi beskæftiger os med i Femina. I dagspressen hører vi ofte om, hvor svært det er for kvinder at gøre karriere og få topposter. Men der er masser af danske kvinder, der har succes og gøre sig bemærkede – også selvom det endnu ikke afspejler sig på direktionsgangene."

Om guld nummeret bliver et tilbagevendende tiltag fra Femina, er der ikke taget stilling til hos Aller.

- LR

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også