Tillidsmand: Vi indgår ikke nye aftaler, før forbundet giver grønt lys

Danske Fagmediers konkurs og nu rekonstruktion har været en kaotisk tid for de ansatte, fortæller tillidsmand.

Konkursen i Danske Fagmedier har været en kaotisk oplevelse for forlagets ca. 50 ansatte. Alle blev fyret, da selskabet blev erklæret konkurs, mens det endnu er usikkert, hvor mange der vil få jobbet tilbage, når de seks fagblade videreføres i to nye driftsselskaber

"Situationen fremstår meget kaotisk for personalet i disse uger," siger Terkel Spangsbo, tillidsmand i Danske Fagmedier og journalist på Motor-magasinet. Han fortæller, at konkursen har overrasket medarbejderne. Informationen har været mangelfuld og divergerende, siger han.

"Da vi indgik i sparerunden, som startede i maj,så det ud som om vi blev informeret med stor åbenhed, der blev fremvist nogle konkrete tal, der skulle spares. Vi fik at vide, at besparelserne totalt skulle være effektueret ved udgangen af 2012. Men efterhånden som afskedigelser blev trukket tilbage sammen med forskellige reduktioner i kollegernes arbejdstid og løn, så anede vi, at der var noget galt. Men ingen havde forventet total konkurs," siger han.

Dyre overenskomster
Danske Fagmediers ejer og direktør, Nils Sjøberg, forklarede i går til MediaWatch, at konkursbegæring og rekonstruktion var den eneste løsning på en økonomisk krise i virksomheden. Der var behov for at skære i antallet af medarbejdere, men efter flere spareøvelser og opsigelser i foråret stod det klart, at det nødvendige antal fyringer ville være for dyre og for langvarige til, at firmaet ville kunne fortsætte driften., forklarede han.  

Terkel Spangsbo erkender, at overenskomsternes regler for opsigelsesperioder kan være en økonomisk udfordring.

"Der har været forsøgt sparerunder herude. Mange medarbejdere har en lang anciennitet, og har gennem tiden sikret sig ualmindeligt lukrative ordninger. Det er dyrt, men det er ikke Nils' problem," siger tillidsmanden, der ærgrer sig over, at konsekvensen nu bliver en konkurs og en usikker fremtid både for dem, der bliver genansat og dem, der ikke gør.

Medarbejderne har frygtet, at rekonstruktionen ville betyde nye redaktionsmodeller med mere outsourcing og freelance-arbejde - en bekymring, der i går blev bekræftet af Nils Sjøberg, der fortalte, at det netop var planen at outsource grafisk arbejde og it, og samtidig skrue op for freelance-opgaver.

Venter på grønt lys fra Journalistforbundet
De afskedigede medarbejdere, hvoraf 20 er journalister, er varsomme med at indgå i nyt samarbejde med de nyoprettede virksomheder, fortæller Terkel Spangsbo.

"Vi er meget tilbageholdende med at indgå nye aftaler, før Journalistforbundet har tjekket, at alting foregår rigtigt. Vi savner information, og der er tilsyneladende mange fælder i forhold til Lønmodtagernes Garantifond og lignende," siger han. 

- JHT

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også