Aalund: Jeg kan være lidt af en bulldozer

Aller er ikke støvet, mener Pernille Aalund, der snart har været magasin-direktør i et år og vil styrke Allers millionbrands.
Tine Brødegaard Hansen

Aller er ikke støvet, mener Pernille Aalund, der snart har været magasin-direktør i et år og vil styrke Allers millionbrands.

Når det gælder at få projekter til at lykkes, indrømmer Pernille Aalund at være lidt af en bulldozer. Det er der mod manges forventning plads til i Aller Press, hvor "der er lang elatisk", siger hun og taler med MediaWatch om selv at skabe sig en karriere i mediebranchen og at gøre op med fordommene om Aller.

"Jeg har altid lavet SWOT-analyser, jeg vidste bare ikke, at det var navnet," siger den self-made magasin-direktør i Aller Press.

Til juni har hun etårs jubilæum som direktør i en virksomhed der bestemt ikke var førstevalget, da hun skulle sælge ideen om magasinet Q, men hvor hun nu stortrives i sit første job som almindelig ansat med pensionsordning.

Pernille Aalund tegner SWOT-krydset med svagheder, styrker, muligheder og trusler i luften og kalder manglen på fagterminologi en af sine professionelle svagheder, idet hun ikke har en uddannelse i bagagen.

"Nu betyder det ikke noget, for jeg sidder i en direktion der kender og forstår mig, men tidligere har jeg manglet det sprog, der fulgte med det niveau jeg bevægede mig på, når jeg skulle sælge nogle projekter. Men det er lykkes alligevel, så på den måde er det ikke en svaghed, der begrænser mig," siger Pernille Aalund, der med sitet oestrogen.dk, magasinet Q, diverse talkshows og adskillige bøger på cv'et beviser sin pointe.

Uden det er aftalt, former interviewet sig nærmest efter SWOT-analysens elementer, såvel for Pernille Aalund som for Aller-koncernen. Når hun skal udpege sine egne styrker, fremhæver hun købmandskab.

"Min største styrke er nok købmandskab og at have været selvstændig hele mit liv. Det her er mit første rigtige job med pensionsordning, ellers har jeg haft mine egne virksomheder. Det giver en bevidsthed om, at hvis projekterne ikke giver overskud, så må man sige farvel og komme videre. Det giver også en evne til at kunne se en forretning i alt, eller bestræbe sig på det."

Netop forretningsudvikling er en af de helt store muligheder Aller Press står over for. Med Pål Thore Krosby i spidsen for Aller-koncernen er der sket et temposkifte og et fokus på digitalisering og udnyttelse af forskellige platforme, som Pernille Aalund kan relatere til.

"Jeg tænker ud af boksen, for mig er vores magasiner ikke kun print, jeg ser dem på alle platforme og på alle måder. Jeg tænker meget i indhold og brands i form af netværk, events, forlag og loyalitetsklubber."

Et af de tiltag der blandt andre viser sig efter snart et år på posten, er kvindemagasinet Bazars VIP-klub med særtilbud til abonnenter.

"Det er en fordel, at jeg har bevæget mig i andre medier og har erfaring med radio, tv, forlag, foredrag og netværksgrupper. Det har jeg levet af, inden jeg begyndte at arbejde med print for fem år siden."

Omstruktureringen af magasinredaktionerne er et andet synligt tiltag. Frem for at redaktionerne eksisterer som små adskilte øer, er tre til fire magasiner samlet under samme emne med en fælles chefredaktør, der vurderer om noget af det samme indhold kan vinkles forskelligt. I gruppen 'Magasiner med kant' indgår Tidens kvinder, Bazar og Q, der alle behandler sex og samliv i et direkte sprog.

"Formålet er, udover at udnytte det journalistiske indhold bedre, at vi gør de små redaktioner mindre sårbare over for sygdom og ferie. Vi ved også alle sammen, at det er sjovere at være flere, når man skal diskutere artikler og giver feedback. Det har før manglet på nogle af de meget små redaktioner, hvor der kun har siddet et par stykker."

Er der plads nok i Aller til en som dig og dine ideer, er du ikke vant til at rykke lidt hurtigere, end det kan lade sig gøre her?

"Det skægt du nævner det, for Allers image udadtil svarer ikke til hvordan virksomheden reelt er. Opfattelsen udefra er markant anderledes, end hvad der foregår inden for murerne. Der er ikke nogen idé, der dør her uden først at have fået en chance. Der er ikke langt til toppen, alle kan tage elevatoren til femte sal og direktionen, så jeg oplever en koncern med meget elastik og
bevægelighed. Men jeg er også landet her på et tidspunkt, hvor den har været i vækst og reorganiseret sig, jeg har kun oplevet den som et sted, hvor man ønsker at lege og eksperimentere, uden dog at sætte erfaring og sund fornuft over styr," siger Pernille Aalund og forsætter:

"Nogen gange må jeg vente nogle uger eller måneder længere, end hvis jeg alene skulle tage beslutningen, men her er jeg til gengæld gennem annonce-, marketing-, økonomi- og analyseafdelingen, når jeg kommer ud på den anden side, har jeg fået alle nødvendige input til at træffe det bedste valg."

Ser man på bundlinie og markedsandele er Aller en sund virksomhed, men en af truslerne, kan være second mover strategien, der med hensyn til digitalisering, har affødt kritik. I efteråret 2007 fik Aller en ny division: Special Medier, her skal webafdelingen sammen med bureauet In2media stå for relanceringen af alle Allers magasiner og ugeblade, men Pernille Aalund afviser at det giver en fare for ens og uspændende sites.

"Fordelen er, at alle sites er baseret på samme system, hvis man som medarbejder kan navigere på et site, kan man navigere på alle. Men indhold og design skal selvfølgelig fremstå helt forskelligt og være tro mod de enkelte brands, derudover er der i samtlige 'units' ansat digitale redaktører netop for at sikre forskelligheden. Tanken er også at linke massivt. Skriver vi om slankekure i Q vil vi linke videre til samme emne på alle de andre sites."

Der er postet millioner i Allers enkelte magasinbrands gennem årene, men deres profiler skal styrkes. Særligt ugebladene er ramt af dalende læserinteresse, men magasinernes udfordring er også stor. De skal ramme en tilpas stor læserskare med en tilpas snæver niche, der også skal give mening hos mediebureauerne og annoncemarkedet. Til det formål har Pernille Aalund iværksat en udvikling af brandmanualer for hvert magasin.

"Vi har de sidste tre måneder lavet brandmanualer for alle produkter, de er fordelt i hele organisationen og skal udvides med et analyseapparat, så vi kan fodre mediebureauerne med data. Målet er at alle manualer får særskilte fonde, farver, look og fotos der svarer til magasinet, så man har en grundmanual for at lave produktet, uanset hvor mange der er syge eller bortrejste."

Der skal ikke ske revolutioner med de eksisterende brands. Pernille Aalund tror på stædigheden ved at holde fast i et koncept og lade det få fodfæste på markedet. Da Ekstra Bladet ikke længere troede at kvindesitet oestrogen.dk, som Pernille Aalund drev i samarbejde med dem, ville blive en succes, fortsatte hun det selv. Et år efter gav det overskud, fik udvidet sin webshop og knopskød til magasinet Q, der nu fungerer selvstændigt med eget site, mens sitet oestrogen.dk fortsat eksisterer som en separat enhed under Aller.

Men der er flere magasinlanceringer på vej, muligvis et svar på Egmont-udspillet på fitness-området Fit Living, der er den første alvorlige konkurrent til Bonniers I Form, og magasin-direktøren understreger at Aller er åben for at rykke på nye ideer.

"Hvis du kom med en knaldgod idé til et magasin i morgen, så kunne jeg bære den til direktionen på onsdag, som kunne sende den forbi økonomiafdelingen, og hvis marketing og analyse rykker på tallene kunne vi have magasinet på gaden inden for tre måneder. Var det som svar på en trussel, kunne vi gøre det på fire uger."

Trods Allers støvede image i offentligheden, der jævnligt giver eksperter og mediebureauer grund til bekymring, er der plads til en iværksætterånd som Pernille Aalund og ligesindede, forsikrer hun. Med det nye mediehus på Havneholmen i 2009 kommer det indre og ydre billede af koncernen måske til at stemme bedre overens.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

MediaWatch udkommer med ét dagligt nyhedsbrev i ugerne 27-31. | Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Sådan udkommer MediaWatch i sommerferien

Læs også