MediaWatch

DR-journalister havde 74 bijob på Folkemødet

Mange af DR’s kendte værter var hyret som moderatorer på Folkemødet. Det slider på den journalistiske troværdighed, mener professor. DR's nyhedsdirektør afviser.

Der var igen i år bud efter DR’s nyhedsværter og journalister på Folkemødet. I alt var DR-journalister hyret ind til 74 arrangementer under den fire dage lange politiske festival i Allinge på Bornholm, skriver Jyllands-Posten.

Tallet fremgår af DR’s åbne liste over medarbejdernes bijob.

Professor Mark Ørsten fra RUC mener, at det sætter DR's journalistiske troværdighed på prøve, når nyhedsværter og reportere optræder for organisationer og ministerier, som de samtidig principielt skal dække redaktionelt næste dag for DR.  

”Hver gang en journalist optræder og får penge fra en interesseorganisation, fra en bank eller en politisk organisation som EU, koster det på tillidskontoen,” siger Mark Ørsten til Jyllands-Posten, der sætter spørgsmålstegn ved, "om det er DR’s opgave at levere moderatorer til organisationer".

DR’s nyhedsdirektør, Ulrik Haagerup, afviser, at det et problem, så længe opgaverne for politiske organisationer og interessenter holder sig inden for de grænser, DR har sat. Her er reglerne bl.a., at bijob skal godkendes af en chef.

"Jeg ser, hvad journalisterne ønsker at lave og tager stilling fra sag til sag. Jeg godkender honoraret, for det går selvfølgelig ikke, at en journalist får 300.000 kr. for en halv times arbejde. Dette er et tillidsspørgsmål mellem DR og licensbetalerne, og derfor lægger vi opgaverne åbent frem," siger Ulrik Haagerup til avisen.

Betalte 15.000 kr. for ordstyrer

Det fremgår ikke af DR's liste over de ansattes bijob, hvor mange af opgaverne på Folkemødet, der var aflønnede. Ifølge Jyllands-Posten blev tv-værten Lillian Gjerulf Kretz honoreret med 15.000 kr. for at være ordstyrer ved et arrangement for Danske Regioner, mens Beskæftigelsesministeriet betalte det halve, 7.500 kr., for at have politisk analytiker Ask Rostrup som ordstyrer ved en debat. Ifølge BT havde Lillian Gjerulf Kretz i alt fire arrangementer på Folkemødet, mens Clement Kjersgaard havde takket ja til otte eksterne opgaver.

I de seneste dage har bijobberiet trukket overskrifter i formiddagsaviserne som "Forgyldt på Folkemødet" og "Tv-værter er pengemaskiner". Det er ikke første gang, debatten om DR-ansattes bijob har bølget, det har været en tilbagevendende diskussion i de senere år bl.a. i forbindelse med Folkemødet på Bornholm, hvor efterspørgslen på DR's og TV 2's profiler er stor. DR indførte i 2014 den åbne liste over medarbejdernes bijob for at skabe større transparens omkring omfanget.

DR-ansatte må højst må have en indtægt på 300.000 kr. årligt fra bijob – med mindre de søger og får dispensation. Det fik tre DR-ansatte i 2015.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Flere historier om mediekoncerners sparerunder, Disneys søsætning af første nordiske produktion og opkøbet af it-medie har alle været med til at præge nyhedshimlen over Mediedanmark i denne uge. Få overblikket her.

Politiken-ledelse nedbringer antallet af fyringer

Fire af de varslede fyringer er nu erstattet med frivillige fratrædelser. Medarbejderne har ”en stærk forventning” om, at de videre forhandlinger vil føre til, at antallet af fyringer ender på nul.

Jyllands-Posten indleder forhandlinger om frivillige fratrædelser

Medarbejderne er vendt tilbage til arbejdet, fordi de oplevelser, at ledelsen nu åbner for reelle forhandlinger om vilkårene for afskedigelser af seks redaktionelle medarbejdere. Der er indledt individuelle forhandlinger om frivillige fratrædelser, bekræfter ansv. chefredaktør Jacob Nybroe.

Poul Madsen trækker sig fra Den Uafhængige

Små tre måneder efter at være tiltrådt som arbejdende bestyrelsesformand og medejer af Den Uafhængige er Poul Madsen stoppet i begge roller. Han fortsætter dog som mediets ”gode ven”.

Jysk Fynske-ledelse genovervejer alle udviklingsprojekter

Mediekoncernens omkostninger stiger med tocifret millionbeløb i 2023, mens indholdssalget er udfordret af inflation og stramme budgetter. Derfor skal alle udviklingsprojekter genevalueres – herunder lokalsatsningen med 24 digitale betalingsmedier, som adm. direktør ikke kan love at holde hånden under.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs