MediaWatch

Analytiker: MTG skærer dybere end ventet

Sparerunden i MTG er større end ventet, men er den rigtige vej at gå, siger analytiker fra SEB om omstruktureringen, der vil nedlægge 300 stillinger.

Jagten på markedsandele på det traditionelle tv-marked er afløst af nye, digitale ambitioner i MTG. Sådan tolker analytiker fra den svenske storbank SEB, Stefan Nelson, gårsdagens melding om store organisationsændringer fra den svenske tv-koncen Moden Times Group (MTG), skriver Resume.

MTG vil med omlægningen nedlægge omkring 300 stillinger i Danmark, Sverige, Norge og Storbritannien for at spare 600 mio. svenske kr. årligt. Pengene skal bruges til investeringer, der sikrer, at MTG stadig har produkter, som kan tiltrække kunder i en tid, hvor nye digitale medievaner tager form.

"Jeg tolker det som, at man ser på deres traditionelle free-tv-operationer anderledes end før med mere fokus på maksimering af lønsomhed frem for at jagte markedsandele," siger Stefan Nelson.

Han er ikke overrasket over selve sparerunden, men over størrelsen. 

"Jeg havde forventet en sparepakke, men ikke i dette omfang. Det sker ikke med kniven for struben - den sidste kvartalsrapport viste underliggende forbedringer i de fleste operationer," siger Stefan Nielson til Resume.

Han uddyber, at ugunstige valutakurser også gør det nødvendigt at frigøre flere ressourcer til indkøb af udenlandsk indhold - ud over ønsket om at kunne investere i digitale tiltag.

Traditionelle tv-dele 

MTG har det seneste år taget flere skridt i tranformationen, der skal frigøre MTG fra den traditionelle broadcast-virksomhed og sikre et nyt ståsted som digital underholdnings-koncern.

Siden strategien blev præsenteret kort før årsskiftet, har MTG trukket sig fra det ungarske marked i februar og solgt Viasat3 og Viasat 5 samt online-tilbuddet Viasat Play til Sony Pictures Television. Senere sagde selskabet farvel til ejerandelen af det svenske kabel-tv selskab, Sappa, for omkring 70 mio. svenske kr. MTG's russiske tv-aktiviteter, CTC Media, er også under afvikling, efter en ny russisk lov vil forhindre udenlandske ejerskaber af russiske medieselskaber. Senest har det russiske selskab UTH Russia afgivet bud på selskabet.

I juli investerede MTG til gengæld mere end en halv mia. kr. for 74 pct. af Turtle Entertainment, der har fokus på gaming og esport. Samme måned købte MTG 51 pct. af videoportalen Zoomin og satte sig på hovedparten af Youtube-netværket Splay.

Spareplanen vil betyde, at mellem 30 og 35 jobs fosvinder i MTG Danmark, der har omkring 200 ansatte.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Flere historier om mediekoncerners sparerunder, Disneys søsætning af første nordiske produktion og opkøbet af it-medie har alle været med til at præge nyhedshimlen over Mediedanmark i denne uge. Få overblikket her.

Politiken-ledelse nedbringer antallet af fyringer

Fire af de varslede fyringer er nu erstattet med frivillige fratrædelser. Medarbejderne har ”en stærk forventning” om, at de videre forhandlinger vil føre til, at antallet af fyringer ender på nul.

Jyllands-Posten indleder forhandlinger om frivillige fratrædelser

Medarbejderne er vendt tilbage til arbejdet, fordi de oplevelser, at ledelsen nu åbner for reelle forhandlinger om vilkårene for afskedigelser af seks redaktionelle medarbejdere. Der er indledt individuelle forhandlinger om frivillige fratrædelser, bekræfter ansv. chefredaktør Jacob Nybroe.

Poul Madsen trækker sig fra Den Uafhængige

Små tre måneder efter at være tiltrådt som arbejdende bestyrelsesformand og medejer af Den Uafhængige er Poul Madsen stoppet i begge roller. Han fortsætter dog som mediets ”gode ven”.

Jysk Fynske-ledelse genovervejer alle udviklingsprojekter

Mediekoncernens omkostninger stiger med tocifret millionbeløb i 2023, mens indholdssalget er udfordret af inflation og stramme budgetter. Derfor skal alle udviklingsprojekter genevalueres – herunder lokalsatsningen med 24 digitale betalingsmedier, som adm. direktør ikke kan love at holde hånden under.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs